"Krup bulaşıcı bir hastalık"
Gırtlak ve çevresini tutan, daha çok küçük çocuklarda görülen viral bir hastalık olan Krup’un, bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, korunma yollarını anlattı.
09-02-2017
Okunma: 802
Batman’da bir hastanede görevli Çocuk Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, krup hastalığına ilişkin önemli bilgiler verdi.
Krup’un gırtlak ve çevresini tutan, daha çok küçük çocuklarda görülen viral bir hastalık olduğunu belirten Taşkın, "Enfeksiyon daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu tarzında başlar. Çocukta burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve huzursuzluk olur. Daha sonra gırtlak nefes borusu ve bronşlara ilerleyebilir. Bu bölgelerdeki sekresyonlarda (salgılar) artış olur. Ağır vakalarda çocuk nefes alırken kaba hırlama tarzında stridor denilen bir ses duyulur. En belirgin özelliği çocukta ses kısıklığı ve havlar tarzda öksürüktür." dedi.
Virüsün genellikle hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya çıkan damlacıklarla, ya da direkt temasla bulaştığını ifade eden Dr. Taşkın, "Çocuk gece sıkıştığında açık havaya çıkarılıp nefes aldırılmalıdır. Çünkü soğuk hava, ses tellerindeki şişliği azaltarak çocuğun nefes almasını kolaylaştırır. Çocuğun nefes almasını kolaylaştırmak için yatarken başı yükseltilmelidir. Hastanede tedavi edilen ağır vakalarda hastalara oksijen verilir, aralıklı soğuk buhar uygulanır, tedavide kortikosteroid ve adrenalin denilen ilaçlar kullanılır. Krup bulaşıcı bir hastalık olduğu için çocuk mümkün olduğunca soğuk algınlığı ve öksürük belirtileri olan kişilerden uzak tutulmalıdır. Çocuğun elleri sık sık yıkanmalıdır. Belirtileri ağırlaşmadan, tedaviye erken başlanmalıdır." diye konuştu.
Makaleler
Hava Durumu