"Suriyeli öğrenciler eğitim sistemine dâhil olacak"

Suriyeli çocuklara Türkçe dersi verildiğini söyleyen Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, amaçlarının eğitim sistemine dahil olacak çocukların dersi dinleyip anlayabilecekleri kadar Türkçe öğrenmelerini sağlamak olduğunu belirtti.

05-04-2017

Okunma: 864


Suriye’deki iç savaştan kaçarak Batman’a göç eden eğitim çağındaki Suriyeli çocukların devam ettiği geçici eğitim merkezleri kapatılıp, burada eğitim gören öğrenciler, MEB’e bağlı okullarda eğitimlerine devam edecek.

Konuyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Bakanlık tarafından görevlendirilen 40 Türkçe öğretmenin eğitim çağındaki Suriyeli çocuklara Türkçe dersi verdiğini belirterek, eğitimin ardından Türkçeyi öğrenen öğrencilerin önümüzdeki yıl MEM’in eğitim sistemine dahil edileceklerini söyledi.

Öğretmenlerin haftada 15 saat Suriyeli öğrencilere Türkçe dersi öğrettiğini aktaran Kurtaran, “Batman’da şu an Bakanlığımız tarafından görevlendirilip gönderilen 40 Türkçe öğreticimiz Suriyeli misafirlerimizin çocuklarına, öğrencilerine haftada 15 saat okullarda Türkçe dersi veriyoruz. Gerekirse yetişkinlerine de bu eğitimi veriyoruz. Bunda amaçladığımız önümüzdeki yıldan itibaren özellikle kendi sistemimize dahil edeceğimiz bu çocuklarımızın, öğretmenleri anlayabilecek, dersi dinleyebilecek, anlayabilecek kadar Türkçe öğrenmelerini sağlamaktır. Türkçe öğrenmeleri onların buradaki yaşam koşullarını daha da iyileştirir, rahatlatır. Bu eğitim topluma karışmaları, irtibatlı olmalarını da sağlar.” dedi.

“Hedefimiz hiçbir çocuğumuzun eğitim dışında kalmamasıdır”

Türkçe eğitiminde epey ilerleme kaydedildiğini söyleyen Kurtaran, “Çocuklar Türkçeyi baya bir öğrendi, önümüzdeki yıl kendi sistemimize dahil edilecekler. Türkiye’de şu an bir milyona yakın Suriyeli misafirimiz eğitim çağındadır. Batman’da da 4-5 bin arasında eğitim çağında Suriyeli misafirimiz, çocuklarımız var. Biz bunların 2 bin 500 kadarına okullarda eğitim veriyoruz. Yaklaşık bin 200’ü kendi okullarımızda, bin 100 civarında da iki tane geçici eğitim merkezinde eğitim görüyor. Hedefimiz zorunlu eğitim çağındaki hiçbir çocuğumuzun eğitim dışında kalmamasıdır.” diye konuştu.

“Suriyeli çocukların eğitime dahil olmalarını istiyoruz”

Velilerinin çocuklarını okula göndermelerini isteyen Kurtaran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğitim çağındaki çocuklar bize bildirilsin, biz bir an önce onların eğitime dahil olmasını sağlayalım. Suriyeli misafirlerimiz zorunlu eğitim çağındaki çocukları varsa bir okulla irtibatlandırsınlar. Kendilerine yakın bir okula getirip kayıtlarını yaptırsınlar ya da bize haber versinler biz kayıtlarını yapıyoruz. Burada kaldıkları müddetçe bu eğitimden yararlanmaları, bizim eğitim sistemimize dahil olmaları, buradan ayrıldıktan sonra da aldıkları eğitimle kendi ülkelerine dönmeleri her halükarda onların yararına olan bir şeydir. Biz kendi çocuklarımıza nasıl eğitim veriyorsak, onlara da aynı eğitimi veriyoruz. Buradakilere ne tür yardımlar sunuyorsak, aynı imkânları onlar içinde sunuyoruz.”

Kurtaran, sadece öğrenciler için değil, Suriyeli yetişkinler içinde Halk Eğitim Merkezinde açtıkları Türkçe kurslarında Türkçe dil eğitimi verdiklerini ifade etti

Etiketler : #Suriyeli   #öğrenciler   #eğitim   #sistemine   #dâhil   #olacak   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN