Güzel Namaz

RABİA GÜL


HER  GÜNE BİR AYET BİR HADİS

AYET: “Vay o  namaz kılanların haline ki, kıldıkları namazdan gafildirler.”

(Maun; 4-5)

HADİS: ”Birinizin kapısının önünden bir nehir aksa, kişi günde be kez o suda yıkansa kirinden ese kalır mı, ne dersiniz?”

“Hayır, tertemizolur.”

“İşte beş vakit namaz da böyledir, Allah o namazlar sayesinde bütün hataları siler.”

HİKAYE

GÜZEL NAMAZ

Hatem-i  Zahid (ks) Hazretleri Asım İbn Yusuf Hazretleri’nin yanına geldiğinde Asım (ks) sordu: “Ey Hatem namaz kılmayı güzel becerebiliyor musun?”

O da “Evet” deyince, Asım (ks): “Peki, nasıl kılıyosun?” diye sordu.Hatem-i Zahid anlattı: “Namz vakti yaklaştığında abdestimi sünnet üzere tazeliyorum ve namaz kılacağım yere dikiliyorum.Ta ki her uzvum yerleşiyor.Sonra Kabe’yi iki kaşımın arasında, Makam-ı İbrahimi göğsümün hizasında, Allahu Teala’yı mekandan münezzeh olduğu halde başımda hazır ve kalbimdeki her şeyi bilir halde görüyorum.Sanki ayağım sırat köprüsünün üzerinde; cennet sağımda, cehennem solumda, ölüm meleğini de arkamda hissediyorum ve kılacağım namazın son namaz olduğunu düşünüyorum.Sonra ihsan ile (Mevla’yı görür gibi) iftitah tekbirini alıyorum, tefekkürle okuyorum, tevazu ile rükua eğiliyorum, tazarru ile secdeye kapanıyorum.Sonra tamamıyla oturuyor, ümitle teşehhüde bulunuyor ve sünnet üzere selam veriyorum.Sonra da o namazı ihlasa teslim ediyor, korkuyla ümit arasında kalkıyorum ve bu hal üzere sabra devam ediyorum.”

Bunu duyan Asım Hazretleri: “Ey Hatem! Senin namazın böyle mi?” diye sordu.O da: “Evet otuz senedir böyle namaz kılıyorum!” deyince Asım Hazretleri ağlayarak şunları söyledi: “Ben daha bu zamana kadar hiç böyle namaz kılamadım!”

FIKRA

ÇÖMLEK HESABI



Ramazan günlerini hesaplamak için bir çömleğin içine her gün bir taş atar, Hoca. Bir avuç taş doldurur çömleğin içine Hoca'nın yaramaz oğlu,muziplik olsun diye. Bir zaman sonra arkadaşları: 
-Bugün Ramazan'ın kaçı acaba? diye sorarlar Hoca'ya. Hoca'da: 
-Şimdi eve gider öğrenirim, der ve evinin yolunu tutar.
Çömleği boşaltır; bir sayar, iki, üç sayar... Taşların yüz yirmi beş tane olduğunu görür. Şaşkın bir halde döner arkadaşlarının yanına Hoca.
- Arkadaşlar, bugün, Ramazan'ın kırkbeşi" der.
Hoca'nın bu cevabına gülüşür ve aralarından biri:
-Aman Hocam, bir ay otuz gündür. Hiç Ramazan'ın kırkbeşi olur mu? diye itiraz eder. 
Hoca, biraz şaşkınlık biraz da kızgın bir ifadeyle: 
-Ben yine insaflı davrandım. Benim çömlek hesabına bakacak olursak; bugün Ramazan'ın yüz yirmKi beşi!"der 

AKLINIZDA BULUNSUN

YUMURTA

Taze yumurtada hava boşluğu olmadığı için ses gelmez. Sallandığında ses geliyorsa bozulmaya başlamış demektir. Ayrıca diğer bir yöntem, yumurtayı tuzlu suya batırmaktır. Taze yumurta suyun dibine çökerken, bayatlayan yumurta suya atıldığında suyun ortasında kalıp daha sonra dibe doğru iner.

 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN