Hasankeyf'teki en ağır tarihi eser taşınıyor

Tarihi Hasankeyf ilçesinde 4 bin 600 ton ağırlığındaki en ağır tarihi eser olan Eyyubi Camii’nin son parçası da taşınıyor.

20-12-2018

Okunma: 800


Batman’ın antik kenti olan Hasankeyf ilçesinde 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi (Kızlar) Camii’nin taşım süreci 26 Kasım tarihinde başlamıştı. İlk olarak 115 ton ağırlığındaki bahçe duvarlarının kapı kısmının taşınmasıyla başlayan çalışmalar sürüyor. Caminin bahçe duvarları 6 parça halinde taşınırken gövde kısmının son parçası da bugün taşınması planlanıyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerden Eyyubi Camii'nin 8'nci parçası olan 2 bin 650 ton ağırlığındaki gövde kısmının taşınması için günlerdir devam eden hazırlık çalışmaları tamamlandı.

Hasankeyf’in tarihi ve kültürel varlıklarıyla yaklaşık 5 buçuk kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim alanına taşınması için başlatılan çalışmalar sürüyor. 8 bölüm halinde taşınan tarihi caminin son parçası 352 tekerlekli SPMT aracına yüklendi.

Yürütülen çalışmalar kapsamında ilçedeki tarihi eserler, Hasankeyf Kültürel Park Alanı’na bir bir taşınıyor. Bu kapsamda, kesin inşa tarihi bilinmeyen, yapı bezemesi ve planıyla 14'üncü yüzyıl sonu 15'inci yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilen eserler arasındaki en ağır yapı olan Eyyubi Camii’nin taşınma süreci 25'nci gününde taşıma çalışmaları devam ediyor.  

SPMT aracına yüklenen eserin, Dicle Nehri üzerinde özel olarak inşa edilen 12 kutu menfezden oluşan köprü üzerinden geçirilerek yaklaşık 6 saatlik çalışmanın ardından Hasankeyf Kültürel Park Alanındaki yeni yerine taşınması hedefleniyor

Etiketler : #Hasankeyf'teki   #en   #ağır   #tarihi   #eser   #taşınıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN