İluh Deresi'nin ıslah edilmemesine çevrecilerden tepki

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği ile Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği, İluh Deresi'nin bir an önce ıslah edilmesi gerektiğini belirttiler.

24-12-2018

Okunma: 868


12 mahalle ile 2 köyden geçerek Batman Çayı’na akan İluh Deresi’nde ıslah çalışması yapılmaması Batmanlıları bezdirdi. Derenin kirliliğinden kaynaklanan kötü koku ve çirkin görüntüye tepki gösteren dernek başkanları, bir an önce İluh Deresi’nin her yönüyle ıslah edilmesi gerektiğini söylediler.

“İluh Deresi yarım asırlık bir sorundur”

İluh Deresi'nin Batman’ın en büyük problemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, “Dere sadece çevre kirliliği değil her açıdan bir kirlilik oluşturuyor. Her açıdan insan sağlığını, yaşamı ve kentin gelişimini engelleyen bir sorundur. Yarım asırlık bir sorundur. Kentin kurulmasından bu yana süregelen bir sorundur. Bu sorun bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Dere bir türlü ıslah edilemiyor.” dedi.

“İluh Deresi ciddi manada halk sağlığını tehdit ediyor”

Dere'nin ciddi manada halk sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Kavuş, “Bu tür örnek dereler sadece Batman’da değil, birçok kentte aynı şekilde dereler geçiyor. Ancak ilçelere ve küçük kasabalara kadar bu sorun çözülmüşken Batman gibi büyük şehir olma yolunda 450 bin nüfusu bulan bir şehirde, şehri ikiye bölen aynı Çin Seddi gibi bir dere söz konusu ve bu derede ne ararsanız var. Her türlü mikrop, pislik bulunuyor. Ne kadar temizlense de bir çözüm bulamıyor. Her taraftan kanalizasyon suları akıyor. Her tarafta çöpler var. İnsanlarda sorumsuz bir şekilde kirletiyor ve tabi kirlilik kirliliği çekiyor. Atık sular açıkta akıyor ve çevrede insanların yaşamı devam ediyor. Bu ciddi manada halk sağlığını tehdit ediyor. Şehrin gelişimini de engelliyor.” ifadelerini kullandı.

“En büyük sorunumuz bu konuda kurumların işbirliği yapmamasıdır”

Sorunun çözümü için defalarca girişimlerde bulunduklarını söyleyen Kavuş, “Defalarca basın açıklamaları yaptık. Girişimlerde bulunduk. Kent konseyinde hazırlanan projelerin ortaklarından olduk. Ortak olduğumuz proje gerçekten hayata geçirilmiş olsaydı bu sorun şimdi büyük ölçüde çözülmüş olurdu. En büyük sorunumuz bu konuda kurumların işbirliği yapmamasıdır. Çünkü bu sadece belediyenin imkânlarıyla, bu devasa sorunu çözmek mümkün değildir. Devlet Su İşleri, Türkiye Petrolleri, TÜRAŞ, İller Bankası ve ilgili diğer kurumlar, özellikle Çevre Şehircilik, bu konuda işbirliği yapması lazımdır.” diye konuştu.

“Vatandaşlar İluh Deresi'ni siyasi malzeme yapanlara bir daha kanmasınlar”

İluh Deresi ile ilgili çözüm önerilerinde bulunan Kavuş, şunları aktardı:

“İluh Deresi kenarındaki insanlar mağdur edilmeden bir kentsel dönüşüm olmalıdır. Eğer Batman’da bir kentsel dönüşüm gerçekleşecekse bu İluh Deresi boyunca olmalıdır. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda bir deredir. Kentsel dönüşümün buradan başlaması lazımdır. Eğer burada başlarsa bir anlamı olur ve Batman’a bir faydası olur. Bir an önce de bunun gerçekleştirilmesi gerekiyor. Önümüzde seçimler var. Her seçimde İluh Deresi malzeme oluyor. Muhtemelen bu seçimde de malzeme olacak. Yine adaylar diyecek ‘Ben gelirsem İluh Deresi'ni ıslah edeceğim.’ Diyecekler. Vatandaşların şuna dikkat etmesi lazım; gerçek projeler ve mantıklı söylemlerle sadece İluh Deresiyle ilgili değil bütün çevre sorunlarında mantıklı projeler sunan insanlara dikkat etsinler. Burayı siyasi malzeme yapanlara da bir daha kanmasınlar. Yıllardır her seçimde seçim malzemesidir İluh Deresi, özellikle bu seçimde seçim malzemesi olarak değil de çözüm malzemesi olarak kullanılmasını istiyoruz. Adayların da gerçekten de mantıklı ve gerçekçi projelerle ortaya çıkmasını istiyoruz.”

“Artık yeter Batman’ı bu ayıptan kurtarın”

Batman’ı İluh Deresi ayıbından kurtarmaları için yetkililere seslenen Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, “Sağlık ve Çevrecilik Derneği olarak İluh Deresi'nden yetkililere sesleniyoruz; artık yeter Batman’ı bu ayıptan kurtarın. Batman’ın kanayan yarası ve büyük sorunlar teşkil eden, tehlike saçan İluh Deresi Batman’ın en büyük sorunlarından bir tanesidir. İluh Deresi 12 mahalleden geçmektedir. Tüm mahalle sakinleri hepsi bundan mustariptirler. Özellikle yaz aylarında biriken çöpler ve kokudan dolayı bu mahallelere kimse gelmek bile istemiyor. Vatandaşlarımızın bu sorununu çözmek hükümetimize düşmez mi?” diye sordu. 

“Vatandaşlarımız sağlıksız bir şekilde hayat sürdürüyorlar”

Açıklamasının devamında Güneş, “Hükümetin sağlık yönünde güzel adımları olmuştur ve altyapı olarak da çok güzel bir şekilde çalışmalar yapılmaktadır. Burada vatandaşlarımız sağlıksız bir şekilde hayat sürdürüyorlar. Sağlıksız hayatın sona ermesi için İluh Deresi ıslahı için çalışmalar başlatılmasını istiyoruz. Bu dere kazalara sebebiyet vermektedir. Bu kazaların çoğu da ölümle sonuçlanmaktadır. Bunun için İluh Deresi ıslah edilsin. Her seçim zamanında siyasetçiler ‘İluh Deresini ıslah edeceğim’ diyorlar ama herhangi bir çalışma yapmıyorlar. Siyasetçiler verdikleri sözleri yerine getirsinler. İluh Deresi ıslah edilsin ki vatandaşlarımız hayatlarını burada sürdürebilsinler.” ifadelerini kullandı.

“Valimizin İluh Deresi'nin ıslahı için çalışmaları başlatmasını istiyoruz”

Son Valiler Kararnamesi ile İstanbul Esenler Kaymakamı iken Batman Valiliğine atanan Hulusi Şahin’e yeni görevinde başarılar dileyen Güneş, “Sayın Valimize hoş geldiniz diyorum. Valimizin ilk işi olarak İluh Deresi'nin ıslahı için çalışmaları başlatmasını istiyoruz. İluh Deresi 12 mahalleden geçtikten sonra arıtılmadan olduğu gibi Batman Çayı'na akıtılıyor. Bu da zehirli atıkların Batman Çayı'na girmesine neden oluyor. Batman Çayı çevresinde yaşayan köylülerimiz balık tutan ve çiftçilik yapan köylülerimiz, olumsuzluklar söz konusu oluyor. İluh Deresi'nin ıslah edilmesini istiyoruz.” dedi.

Hatırlanacağı üzere, 2006 yılında İluh Deresi’nin taşması sonucu meydana gelen selde 8’i çocuk olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetmiş, 35 mahalle de selden zarar görmüştü.

Etiketler : #İluh   #Deresi'nin   #ıslah   #edilmemesine   #çevrecilerden   #tepki   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN