Kanaldan su alamayan çiftçiler yetkililere seslendi

Batmanlı çiftçiler, sulama kanalından faydalanamadıklarını belirterek, yetkililerin, yaşadıkları soruna çözüm bulmasını istediler.

08-06-2017

Okunma: 761


Batman merkeze bağlı Kuyubaşı köyündeki çiftçiler, Sol Sahil Sulama Kanalı'ndan faydalanamadıklarını ve kurumak üzere olan tarlalarını kendi imkânlarıyla suladıklarını belirterek, yaşadıkları soruna çözüm bekliyor.

Sol Sahil Sulama Kanalı'ndan akan sudan hiçbir fayda görmediklerini ve bu nedenle tarlaları kurumasın diye 24 saat nöbet tutarak, kendi imkânlarıyla traktörle kanaldan su çektiklerini belirten çiftçiler, yetkililere seslenerek, sorunlarının çözülmesini istediler.

Yaşadıkları mağduriyeti anlatan çiftçiler, sorunlarını defalarca basın yoluyla ve yetkilileri arayarak bildirmelerine rağmen kimsenin herhangi bir çözüm bulmadığını ifade ettiler.

Tarlalarının altından geçen su kanalının havuzlarına vana vurulmadığı için sudan yararlanamadıklarını, bu nedenle yüzlerce dönüm mısır tarlası kurumasın diye traktörle 24 saat nöbet tutarak tarlasını suladığını belirten çiftçilerden Mehmet Nurullah Gönülaçar, yetkililerin soruna el atmasını istedi.

DSİ’nin kendilerine kazandırdığı bu projenin hizmetini yüklenen firmaların işlerini yapmaması nedeniyle su alamadıklarını ifade eden Gönülaçar, sulama birliğinin işini yapmadığını ileri sürerek, kendilerinden yapılmayan hizmetin parasını da istediklerini söyledi.

Çiftçiler için yapılan su kanalından yararlanamamanın sıkıntısını yaşayan Gönülaçar, “Kanaldan su alamıyorum. Suyun kanaldan gelmesi gerekirken, kendi imkânlarımla 4 gündür günde 250 TL mazot parası ödeyerek mısırımı suluyorum. Kanaldan su alacağıma yaptığım borudan su alıyorum. Su almam için kanala vana vurulması gerekiyor ama vurulmuyor. Daha önce tarlalarımızı kuyu suyu ile suluyorduk. Kuyu suyunu da ya elektik ya da traktörle çalıştırıyorduk. Traktörle çalıştırdığımız zaman mazot parası çok gidiyordu. Elektrikle çalıştırdığımız zaman o gider daha fazla oluyordu. Şimdi kanaldan su akıyor ama su alamıyoruz. Bir vana takmıyorlar, bu yüzden su alamıyoruz.” dedi.

“Valimizin buna el atmasını istiyorum”

Sorunlarını dile getirmelerine rağmen yetkililerin konuyla ilgilenmediğini ileri süren Gönülaçar, “200 metre boru aldım. Suyu tarlama veriyorum. Vermesem bütün mısırım kuruyup gidecek. 3 bin TL’ye boru aldım. Günlük 250 TL mazot yakıyorum. 4 gündür sulama yapıyorum, 4 bin TL masrafım oldu. Gece gündüz 2 kişi burada nöbet tutuyor. Sayın Valimizin buna el atmasını istiyorum. Kendi tarlamı kurtardım diyelim, öbür çiftçilerin yüzlerce dönüm tarlaları var, hepsi kurumak üzere. Bir vana vursalar suyu alabileceğiz. Vana vurmadıkları için basınç yapamıyor ve suyumuz gelmiyor. Bu şekilde 10 bin TL’ye kadar zararımız olacak. Yetkililerin buna el atmasını istiyoruz. Daha önce sorunumuzu dile getirdik ama kimse gelmedi.” diye konuştu.

“Su var ama faydalanamıyoruz”

Tarlada su işiyle uğraşan Fırat Hamarat ise şu ifadeleri kullandı: “Normalde su gelse 2 günlük sulamamı yapıp, eve gideceğim. 10 gündür gece gündüz buradayım. Su var ama faydalanamıyoruz. Yetkililerin buna bir el atması lazım. Burada perişan olduk. Gece gündüz burada yatıp kalkıyoruz. Kendi imkânlarımızla boru aldık, 200 metre boru çektik. Traktörle su çekiyoruz, perişan olduk. Sadece bir vana takacaklar o kadar. Yazık günahtır, hepsi kurumuş, gitmiş.”

Etiketler : #Kanaldan   #su   #alamayan   #çiftçiler   #yetkililere   #seslendi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN