Köylüler unutulmaya yüz tutmuş geleneği yaşatıyor

Batman merkeze bağlı 800 nüfuslu Recepler (Receba) köyü sakinleri, Kürtçe ismiyle (xar û pêrê) yani misket (bilye) oyununu oynayarak bir geleneği yaşatıyorlar.

24-12-2018

Okunma: 785


Her geçen gün değişen dünya ve gelişen teknoloji ile toplumumuzda bazı örf ve adetler ile oyunlar unutulmaya yüz tutmuşsa da Recepler köy sakinleri asırlardan bu yana gelen misket oyununu oynayarak geleneği devam ettiriyorlar.

Özellikle güneşli havalarda köy meydanında gruplar halinde çocuklar, yaşlılar ve özellikle gençler misket oynayarak geleneklerini sürdürüyorlar.

Daha önceleri birçok köyde oynanan misket oyunu gelişen teknoloji ile bitme aşamasına geldi. Ancak yüzyılların geleneği babalarının ve atalarının oynadığı oyunu terk etmeyen köylüler, köy meydanında ve sokaklarında misket oynamanın keyfini yaşıyorlar.

Oynadıkları misketleri kendileri ham taşları oyarak yapıp misket haline getiren köylülerden neredeyse herkesin cebinde en az bir misket bulunuyor.

Köy sakinleri, hem atalarından gelen asırlık geleneği sürdürdüklerini ve hem de misket oynamanın keyfini yaşadıklarını söylediler.

"Diğer yerlerde sabahtan akşama kadar telefonları ellerinde oyun oynuyorlar"

Yaklaşık 60 yıldır bu oyunu oynayan köy sakinlerinden Abdurrahman Karahan, "Babam ve dedem zamanında oynuyordu. Biz de oynuyorduk ve şimdi de oynuyoruz. Şimdi özellikle işsiz geçlerimiz oynayarak zaman geçiriyorlar. Spor gibidir, güzel bir oyundur. Bu oyun dedelerimizden günümüze geliyor. Eskiden her yerde misket oynanıyordu. Şimdi devir değişti, millet bu oyunu oynamıyor artık. Ama Recepler köylüleri dışında başka kimselerin misketle oynadığını sanmıyorum. Diğer köy ve yerlerde de misket oyunu yerine sabahtan akşama kadar telefonları ellerinde oyun oynuyorlar. Ben doğma büyüme Receplerdeyim şimdi 60 yaşındayım. Çocuktum bu oyunu oynanıyordu ve halen oynuyorum. Bu oyun belki 300 yıl öncesinde de vardır." dedi.

Köy gençlerinden Abdulhalim Karahan de "Bu oyun çok eskilere dayanmaktadır. Babamız dedelerimiz hep bu oyunu oynamışlar. Biz de bu oyunu çok severek oynuyoruz. Vakit buldukça gelip oynuyoruz. Bazı arkadaşlarda işsizlikten dolayı hep oyun oynuyorlar. Köy sakinleri olarak hepimiz akrabayız birlikte zaman geçsin maksadıyla oynuyoruz. İşi olmayanlar köy meydanında toplanarak bu oyunu severek oynuyoruz. Her sene de misket oyununu oynuyoruz." ifadelerini kullandı.

Özellikle kışın üç ay boyunca güneşli günlerde hep misket oynadıklarını belirten Furkan Karakuş, şunları söyledi: "Dedelerimizden kalan bu oyun geleneksel hale gelmiş durumdadır." şeklinde konuştu.

Köylerindeki özellikle herhangi bir işle uğraşmayan geçlerin misket oyununu oynadıklarını aktaran Yusuf Karakuş, "Genç yaşlı fark etmiyor herkes bu oyunu oynuyor. Bu oyun köyümüzün geleneklerindendir. Özellikle güneşli günlerde köylüler toplanım misket oynuyorlar." dedi. 

Etiketler : #Köylüler   #unutulmaya   #yüz   #tutmuş   #geleneği   #yaşatıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN