Louvre müzesinde Hasankeyf eylemi

Louvre müzesinde Hasankeyf eylemi

30-06-2019

Okunma: 669


Bir grup Türk ve Fransız sanatçı, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan dünyanın en büyük ve en iyi korunan müzesinde, Hasankeyf’in sular altında kalamaması için eylem gerçekleştirdiler.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SANAT MERKEZİ


Hasankeyf’in sular altında bırakılmak istenmesine dikkat çekmek isteyen bir grup sanatçı, dünyanın en büyük sanat merkezi olan Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi'nde eylem yaptı. Sanatçılar, Hasankeyf’in Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılmak istenmesine dikkat çekmek amacıyla Fransa’nın Paris şehrinde bulunan Louvre Müzesi’ni işgal etti. Müze önünde bir araya gelen Ressam ve Gazeteci Zehra Doğan, Sanatçı Armanc Kerborani (juan-Golan Elibeg), Thomas Lamouroux ve Aurélie Gerardin ve ZAD yaşayanı aktivist fotoğraf sanatçısı Sadık Çelik, Hasankeyf’e dikkat çekti.

Ressam Zehra Doğan, sanatçılardan bazılarının çıplak bedenleri üzerine Hasankeyf ve Zeynel Bey türbesini çizerken, bazı sanatçılar ise eylemde Hasankeyf’e resimler ve Hasankeyf’e dair bildirilerin yer aldığı resimleri müzede yerlere sererek sergiledi. Kürtçe ağıt ve halk ezgilerini opera ile söyleyen sanatçılar, bedenlerine ‘Hasankeyf'i Kurtar’ yazarak müze ziyaretçilerinin arasında dolaştı. Müze görevlileri tarafından çembere alınan sanatçılar, yapılan eylemin izinsiz olması gerekçesiyle çıkarılmak istendi. Tarihi kentin tüm dünyanın gözleri önünde yok olmasına sessiz kalınmasının insanlık suçu olduğunu belirten sanatçılar,  UNESCO ve Louvre Müzesi’nin bu kıyıma sessiz kalmamasını istedi. Yoğun ilginin gösterildiği performans sanatçıların zılgıtlarıyla son buldu.

Etiketler : #Louvre   #müzesinde   #Hasankeyf   #eylemi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN