ORUCUN SAĞLIĞA FAYDALARI

Oruçta aç kaldığı dönemlerin intikamını almamak, dengeli beslenmeye devam etmek ve oruçta diyetini bozarak daha çok kilo almamak şartıyla Ramazan ayında tutulan Orucun bir çok önemli faydaları vardır:

28-05-2018

Okunma: 860


1. Sindirim sistemine olan faydaları 

2. Karaciğer ve böbreğe faydaları 

3. Açlığa direnme direncini artırır

4. Kilo alımını kısıtlar 

5. Kolesterol düşürür 

6. Fiziksel faydaları

7. Sosyal dayanışma

8. Pikolojik faydalar 

 

Zayıflama: Oruç bilimsel olarak sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Oruç, vücuttaki depolanmış yağların yakılmasına neden olur.

İnsülin direncini düşürür : İnsan karbonhidrat aldığında eş zamanlı olarak pankreastan insülin salgılanır. Aşırı beslenenlerde insülin miktarı artar ve daha sonra direnç gelişir, bu da obezite (şişmanlık), kolesterol yüksekliği ve şeker hastalığı ile neticelenir.

Metabolizmayı düzenler : Oruç tutmak sindirim sisteminin dinlenmesini sağlayarak, daha sağlıklı kalori yakmaya yardımcı olurken metabolizmayı dengeler. Sık sık beslenenlerde azalan metabolizma oruçla hızlanır.

Kaliteli bir yaşam sağlar : Oruç kilo almayı ve kolesterol düzeyini düşürerek damar tıkanıklığı ve buna bağlı felç ve kalp krizini azaltarak sağlıklı bir yaşam sağlar.

Açlığa Direnme : Oruç açılığa direnme gücünü arttırır. Böylece zor şartlarda dayanma gücü verir.

Zihinsel Fonksiyonları Arttırır : Oruç, beyin dahil tüm organlar için istirahat imkanı sağlar. Oruç parkinson ve alzheimer gibi zihinsel hastalıklara karşı koruyucu rol oynadığı tesbit edilmiştir.

Gıda zehirlenmesini engeller : Oruçta yemek kısıtlaması nedeniyle gıda entoksikasyonları azalır.

Oruç uyku miktarını artırır. Böylece fiziksel ve zihinsel olarak vücudun zinde tutulmasına yardımcı olur.

Orucun cilde faydaları : Oruç, genellikle şişmanlık ve kolesterol yüksekliğine eşlik eden aknenin (sivilce) oluşmasını engeller veya iyileşmesine katkı sağlar.

Oruç karaciğer ve böbreğe istirahat ettirir. Gıdaların çoğu karaciğerde metabolize edilerek ( parçalanma ) böbrekten atılır. Böylece karaciğer ve böbrek işlev görerek yorulur. Çoğu zaman böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek olan kişilerde ilaç dahil bir çok gıdalardan kaçınmak tek tedavi yöntemini oluşturmaktadır. Oruç, karaciğer ve böbreklerdeki toksinlerin temizlenmesi ve atılımdan muaf olur.

Orucun Psikolojiye Faydaları : Oruç kilo vererek, obeziteyi önler ve kolesterolün düşmesine sebep olmasıyla kilo veremeyen kimseler yanı sıra uyku miktarını artırarak düşüncelerin önüne geçer, bedene istirahat imkanı sağlar ve vücudu zinde tutarak mutlu eder. Ayrıca dini vecibelerden biri olan farz oruç ibadetinin yerine getirilmesi ile ruhen insanı tatmin ederek mutluluk sağlar.

Sosyal Dayanışma: Oruç, tokun açın halinden haberdar eder. Zenginin fakirin halini anlamasını sağlar. Merhamet duygusunu kabartarak sosyal dayanışma sağlar.

Etiketler : #ORUCUN   #SAĞLIĞA   #FAYDALARI   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN