SGK'dan GSS PRİMLERİ İÇİN SON UYARI

Sosyal Güvenlik Kurumu Batman İl Müdürü Alaettin Ökten “RADYO YÜKSEL”de Yüksel Çiftçi’nin sunduğu “Gündem Özel " programına konuk oldu

29-03-2018

Okunma: 828


Genel Sağlık Sigortasının Kapsamını Ökten şöyle açıkladı:

Genel sağlık sigortası; kişilerin sağlık sorunları ile karşılaşmaları halinde oluşan harcamaların Kurumumuz tarafından karşılanmasını sağlayan hizmetimizi ifade etmektedir.

2008 yılında üç kurumun ( Bağkur-SSK-Emekli sandığı ) bir araya gelerek sosyal güvenlik Kurumu adı altında birleşmesinden önce farklı kurumların sigortalıları sadece mensup oldukları sosyal güvenlik kuruluşunun verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu.

Kurumların birleştirilerek Sosyal Güvenlik Reformunun gerçekleştirilmesinden önce ülkemizde bazı kesimler sağlık hizmetlerinden yararlanma yönünde sosyal güvenceden yoksun bulunmakta idi. Öte yandan, çeşitli sosyal güvenlik kuruluşlarınca üyelerine çeşitli miktar ve nitelikte sağlık sigortası yardımları yapılmakta ve bu yardımlar arasına norm birliği bulunmamakta idi.

Genel sağlık sigortası hangi tarihten itibaren zorunlu :

Zorunlu olarak herkesin genel sağlık sigortası kapsamına alınması 01.01.2012 tarihinde başlamıştır. Kapsam dışı adlandırılan hükümlü tutuklular ve yurt dışından sağlık hizmeti alma hakkı olanlar dediğimiz kesim hariç olmak üzere Türkiye’de ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti

vatandaşı herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır. İşçilerimiz, işverenleri devlet memurları, isteğe bağlı sigortalı olanlar, Kurumumuzdan emekli aylığı alanlar, stajyer ve işsizlik maaşı alan herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır. Bu kişilerin yanı sıra, saydığımız kapsamlarda olmayan ya da sigortalının bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, anne ve babası kapsamında olmayan kişiler de genel sağlık sigortası yapılmaktadır. Bu kişilerden gelir durumları yetersiz olanlar ( eski adıyla yeşil kartlılar ), gelir testine başvurmak suretiyle primleri Devlet tarafından ödenerek sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmaktadırlar. Gelir durumları yüksek olanlar ( aylık 6,76,5 TL’nin üstünde/2018 yılı ) ile gelir testine başvurmayan vatandaşlarımız aylık sadece 60,89 TL ödemek suretiyle kendi, eşi çocukları, anne ve babası dahil genel sağlık sigortasından faydalanmaktadırlar.

Gelir testi nedir. :

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız Kurumumuz tarafından genel sağlık sigortası kapsamına alındıktan sonra prim ödeyip ödemeyeceklerini belirleyen işlem gelir testidir. Bu kapsamdaki vatandaşlarımız genel sağlık sigortası oldukları tarihten itibaren bir ay içinde ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırabileceklerdir.

Kanun düzenlemesi ile vatandaşların toplam ne kadarlık borcu yapılandırıldı :

1. Sigortalı bazında düşündüğümüzde Gelir Testine Şimdiye kadar hiç gitmemiş olan, 2012 yılından itibaren borcu birikmiş ve hiç ödeme yapmayan bir sigortalımızın yaklaşık 12.000 TL ile gelir durumuna göre 20.000 TL’ye kadar ulaşabilecek olan borcu 4.000 TL’ye indirilmiştir.

2. Sigortalımız son bir yıl içinde sigortasız kalarak Genel Sağlık Sigortasına dahil olmuşsa, bugüne kadar gelir testi yaptırmamışsa, 5120 ödemesi gerekirse bu borcu sadece 640 TL olarak ödemesi yeterli olacaktır.

3. Gelir testi sonucu ödeme gücü olmadığı ortaya çıkarsa tüm borçları silinecek.

4. 2 Nisan’a kadar gelir testi yaptırmazsa borçları sildirme imkanını kaybedecek.

5. Gelir Testi sonucu ödeme gücü olduğu ortaya çıkarsa bu borçları faizsiz olarak 30 Nisan’a kadar ödemesi gerekecek.

6. Bu borçları hesaplarken 2018 öncesi 53 TL’den, 2018 sonrası ise 61 TL’den hesaplama yapılacak.

7. 30 Nisan’a kadar borçlarını ödemeyenler, hem geriye dönük GSS borçlarına hem de bu borçların son bir yıllık faizlerine ve gecikme zamlarına muhatap olacaklar.

ESİLA ZEYNEP GÜZEL

Etiketler : #SGK'dan   #GSS   #PRİMLERİ   #İÇİN   #SON   #UYARI   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN