TABAĞIMIZDAKİ RENKLER

DİLAN TUNÇ


Renksiz bir dünya düşünsenize… Ne kadar da sıkıcı, ruhsuz, tatsız olurdu. Aynı şeyi önünüzdeki tabak için de düşünün şimdi. Yemek yemenin de bir adabı olmalı, yerken mutlu olmalı hem gözümüzü hem karnımızı doyurmalı öyle değil mi? Tam da bu sebepten acaba tabağımızdaki renkler bize ne anlatıyor, hangi dili konuşuyor gelin bakalım.

Son yıllarda yapılan çalışmalar besinlere renklerini veren fitokimyasal dediğimiz maddelerin birçok hastalığa karşı korunmada etkili olduğunu göstermiştir. Renkleri beş gruba ayırıp inceleyelim.

MAVİ - MOR - SİYAH

Bu gruba rengini veren ‘antosiyanin’.

Antosiyanin ile ilgili yapılan çalışmalar bu öğenin kan basıncını düzenlediğini, bilişsel kapasiteyi arttırdığını, kanser riskini düşürdüğünü yaşlanmaya bağlı olarak gelişen hafıza kaybını azalttığını, zararlı bakterilerin hücrelerimize girmesini engellediğini, damar içi pıhtılaşmayı önleyerek kalp hastalıkları riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Bunlar hangi gıdalar: kiraz, vişne, ahududu, mor üzüm, siyah orman meyveleri, mor soğan ve patlıcan.

SARI - TURUNCU

Bu gruptaki sebze ve meyvelere rengini veren ‘karotenoidler’dir. Bunlar vücutta A vitaminine dönüşürler.

A vitamini hepimizin bildiği gibi görme ve bağışıklık fonksiyonlarımızı iyileştirir. Bunun dışında cilt ve kemik sağlığımız için de gereklidir. Bilim insanları yaptıkları çalışmalarla karotenoidlerin kalp sağlığı ve kanser riskini (özellikle akciğer, yemek borusu ve mide) azaltmaya yardımcı olabileceğini bildirmişlerdir. Ayrıca sarı ve turuncu renkteki sebze ve meyveler genelde C vitamini, omega-3 ve B vitaminleri yönünden mükemmel kaynaklardır.

Bunlar hangi gıdalar: balkabağı, havuç, sarı kayısı, sarı elma, portakal, şeftali, kabak, şalgam, tatlı patates, mandalina, domates, limon.

KIRMIZI

Bu gruba rengini veren ‘likopen ve antosiyanin’. Bunlar vücudumuzun silahı olan güçlü antioksidanlardır.

Likopen kalp krizi riskini ve bazı kanser türlerinin (özellikle prostat) görülme riskini azaltmada yardımcıdır. Antosiyaninin de kalp sağlığını iyileştirdiği ve vücudun genel işleyişinde faydalı olduğu düşünülmektedir. Kırmızı sebze ve meyveler inflamasyonu (iltihaplanma) azaltırlar. Birçok kırmızı sebze ve meyve C vitamini ve folik asit bakımından zengindir.

Bunlar hangi gıdalar: kırmızı elma, pancar, kırmızı lahana, kızılcık, greyfurt, kırmızı biber, nar, turp, domates.

 

 

YEŞİL

Bu gruptaki sebze ve meyvelere rengini veren ‘klorofil’dir. En temel özelliği kanser oluşumuna sebep olan karsinojenlere karşı vücutta duvar örmesidir.

Yapılan çalışmalarda et ve et ürünleri tüketimiyle vücudumuza aldığımız karsinojenlerden korunmada yeşil renkli gıdaların rol oynadığı görülmüş. En etkili sonuç ise et ve et ürünleri tüketirken yanında yeşil renkli gıdaların tüketilmesi ile alınmıştır. Yine bu gıdalar göz sağlığının korunmasında da etkilidir.

Bunlar hangi gıdalar: koyu yeşil yapraklı sebzeler, yeşil elma, yeşil üzüm, kabak, yeşil biber, yeşil soğan, bezelye, salatalık, kivi.

BEYAZ

Bu gruba rengini veren ‘antoksantin’lerdir. Bunlar vücudu inflamasyona (iltihaplanma) karşı korur, beyin sağlığında ve sinir hücrelerinin ömrünün uzamasında etkili olurlar.

Bunlar hangi gıdalar: soğan, sarımsak, karnabahar, mantar, patates, zencefil.

Tabağımızdaki renkler ne kadar da çok şey anlatıyormuş bize. O zaman biz de hayatımızda olduğu gibi tabağımızda da her renge yer verelim bundan sonra.

‘Besinler ilacınız, ilaçlar besininiz olsun’

Kendinize iyi davranın, sağlıkla kalın..

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN