HASANKEYF’TE YATAN LİMAN

HASANKEYF’TE YATAN LİMAN

13-03-2023

Okunma: 427


Yüzen liman Hasankeyf’te yatan liman oldu.

 

Hasankeyf  Gazetesi Yazı işleri Müdürü Yüksel Çiftçi ile bir araya gelen Hasankeyf Kale Turizm Kooperatif Başkanı Ali Can ile Kesmeköprü Muhtarı Metin Dezen Hasankeyf sorunlarını dile getirdiler. 

Hasankeyf Kale Turizm Kooperatif’ine bağlı tekne sahipleri limanın bir an önce yapılması gerektiğini ifade ettiler. Yaklaşık 6-7 aydır halatları kopan ve 3 parçaya ayrılan yüzen Kale limanın birleştirilmesi gerektiğni yetkililere bildirdikleri halde kimsenin ilgilenmediğini dile getiren Hasankeyf Kale Turizm Koopertaf Başkanı Ali Can  şunları söyledi.

 

Başkan Can  “Hasankeyf Kale Turizm kooperatifi olarak maddi yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimiz halde sorunlarımıza duyarsız kalınıyor. Kale yüzen limanımız kopuk şu an. Yaklaşık 6 aydır yüzen liman iki yereden koparak 3 parçaya ayrıldı. Parçanın biri hala baraj üstünde kendi kendine yüzüyor. Büyük parçası yeni Hasankeyf tarfındaki kıyıda. Daha sonra baraj sularının çekilmesiyle birlikte yüzen liman karaya oturdu. Aylardır Kale yüzen limanın büyük parçası karada bekliyor. Karaya oturduğu için yerine limana yüzdürebilmek çok zorlaştı. Yetkiler bu manzarı gördüğü halde bizlerde defalarca ilettik. Ama aylar geçmesine rağmen bu sorunumuz çözülmedi. Kale yüzen limanın kopuk olması Hasankeyf’e gelecek ziyaretçilerin sayısında da yaklaşık % 70 düşüşün yaşanmasına neden oldu. Çünkü kale yüzen liman ziyaretçilerin Hasankeyf kalesine çıkabilmeleri için inşa edildi. Ziyaretçilere kaleye çıkılamıyor dedğimizde tekne turlarından vazgeçiyorlar. Hasankeyf ziyaretçilerini kaybediyor, bizlerde maddi kayıp yaşıyoruz. Ayrıca liman otoparkı inşaat alanı gibi kum ve taş yığınları arasında. Gelen ziyaretçilerin araçları toz duman içinde kalıyor. Bir kez gelen bir daha gelmek istemiyor. Liman otoparkının en kısa zamanda yolu ve otopark alanı ile birlikte ziyaretçilerin kullanımına hazır olack şekilde tamamlanmalıdır.  Yetkililerimizden bu sorunların çözmelerini bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

LİMANDA EKSİKLEİMİZ VAR

Hasankeyf limanında bir çok eksiklik olduğunu dile getiren Kesme Köprü Muhtarı Metin Dezen ise yaptığı açıklmada şu ifadeleri kullandı.

 

 

ENGELLİLER İÇİN ASANSÖR

 

Muhtar Dezen “ Hasankeyf’te baraj ile birlikte güzel faliyetlerde yapılmaya başlandı. Hasankf kooperatifi olarak tekneler alarak Hasankef’imizi ziyarete gelen insanları tekne turları gezdirmeye başladık. Bu güzel bir olay. Ama yeni bir hizmet olduğu için bazı eksiklerimiz var. Yetkililerimizden bu eksiklerimizi bir an önce tamamlamalrını talep ediyoruz. Hasankeyf yakasında bulunan Yolcu yüzen limanı ve Hasankeyf Kalesi yakasında bulunan kale yüzen limanlarımız çok merdivenli olduğu için yaşlı ve engelli ziyaretçiler tekne turlarından faydalanamıyor. Bir asansör ile bu eksiklik giderilebilir.

 

TEKNELER İÇİN MARİNA

Diğer bir eksiğimiz, teknelerimizi yolcu limanın kıyısında demirlememiz gerekirken, bağlantı noktaları olmadığından teknelerimizi yüzen liman kıyısına bağlayamıyoruz. Yan tarafta bulunan kıyıda kendi imkanlarımızla sabitlediğimiz demir kazıklarla sabitlemeye çalışıyoruz. Böyle olunca teknenelerimiz maddi olarak hasar görüyor. Çünkü teknelerin demirlemseine uygun bir yer değil. Hatta şu an arızalı bir teknemizi, burada hasar görmesin diye kale tarfındaki kıyıda bekletiyoruz. O teknenin bakıma ihtiyacı var.

ÇEKEK YERİ  

Çekek yeri balıkçı tekneleri, küçük tonajlı tekneler veya yatların bakım ve onarımlarının yapılması için karaya alınmalarını imkân sağlayacak donanıma ve bakım ve onarım çalışmalarına yetecek kadar kumsal veya sıkıştırılmış toprak zemin veya katı-sıcak asfalt veya betonlanmış meyilli alana sahip olan kıyı düzenlemeleridir.

Hasankeyf'te bulunan tekneler için bakım ve onarım imkanını sunacak çekek yerine ilişkin açıklmasının devamında Dezen  "Bir başka eksiğimiz de tekne bakımı için çekek yerin olmaması. Tekne sayıları önümüzdeki zamanlarda dahada artacak. Ama bakım, onarım ve arıza gidermek için bir çekek noktamız yok. Bu ciddi bir eksikliktir Hasanketf için. Çekek yeri tahsis edilmediği taktirde belkide önümüzdeki günlerde kıylar arızalı ve bakıma muhtaç teknelrle dolacak. Yetkililerden bu konudada görüş ve destek bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.  (Haber: Yüksel ÇİFTÇİ)

 

 

YÜZEN LİMANDA DEMİRLENMESİ GEREKEN TEKNELER BAŞKA KIYIDA

 

 

YÜZEN LİMNDAN KOPAN İKİNCİ PARÇA 

 

YÜZEN LİMADAN KOPAN BÜYÜK PARÇA KARADA YATIYOR

 

 

YOLCU YÜZEN LİMANI

 

LİMAN OTOPARKI

Etiketler : #HASANKEYF’TE   #YATAN   #LİMAN   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN