Uzaktan Eğitim Sürecinde Planlama ve Rehberlik

VEDAT DEMİR


Uzaktan eğitimle birlikte kısmen de olsa yüz yüze eğitimin başladığı şu günlerde işlerin pek de iyi gittiği söylenemez. Sürecin birçok yönünde aksaklılıklar var. Teknolojik alt yapıdan ebeveynlerin eğitim konusundaki yeterliliklerine, çalışan anne ve babaların çocuklarıyla ilgili sıkıntılarından, okul servis ve kantincilerine değin sürecin pek çok boyutunda sıkıntılar var.

Tüm bu sıkıntıların arasında belki de en önemlisi eğitim öğretim faaliyetlerinin çoklu ortam ve platformlardan sağlanmaya çalışılmasıdır. Yüz yüze eğitimin yerini doldurabilmek, bu süreçte derslerden geri kalmaması adına her çocuğumuza ulaşabilmek için zenginleştirilmiş bu platformlarda yapılmaya çalışılan eğitim ciddi bir planlama ve rehberliği gerekli kılıyor.

EBA TV, EBA internet, ders kitabı, canlı dersler ve öğretmenlerin WhatsApp gruplarından paylaştıkları ödev ve etkinliklerin üstüne yardımcı kaynak kitapların alınması veya tavsiye edilmesiyle çok öğrenme ortamları uzaktan eğitim sürecinde öğrenci, öğretmen ve ebeveynleri sekiz kollu ahtapot gibi sarıp sarmalamış. Bu ortamda durumu idare etmeye çalışan öğrencilerin olduğu kadar ebeveynlerin de başını döndürmüş durumda. Gün içinde bu farklı platformlardan 6 temel dersin yayın ve etkinlik çalışmalarını takip etmek oldukça zor. Bir de ailede birden fazla öğrenci olunca işler iyice arap saçına dönüyor.

Bu durumda neler yapılabilir?

Uzaktan eğitim çalışmaları zenginleştirilmiş platformlardan sadeleştirilmiş bir yapıya döndürülebilir. Öncelikle tüm bu platformlar ya sıralı bir program dâhilinde kullanılmalı ya da birbirinin alternatifi gibi düşünülmelidir. Öğrencileri tüm bu ortamların hepsinden dersleri takip etmeye zorlamak yanlış olur.

Yüz yüze eğitimi telafi etmek adına eğitim öğretim faaliyetlerini bu platformların tamamından yaptırmak üzerine bir anlayış yerine çoklu öğrenme ortamlarının bir diğerine alternatif olacağı bir anlayış ile öğrenme ortamlarında sadeleştirmesi yapılmalıdır. EBA internet ve canlı ders yayınlarına ulaşamayanlar için EBA TV alternatif olmalı ya da canlı dersler, ağ sıkıntısı ve başka sebeplerden gerçekleşememişse telafi anlamında EBA TV derslerini takip etmeli.  Öğrencinin aynı anda bütün öğrenme ortamlarında olmasını beklemek büyük bir hata olur. Sadece 6 ana ders için bile 4 farklı ortamda yapılan çalışmaları hesaplarsak ki 24 çalışma yapar. Her biri için öğrencinin yarım saat çalıştığını varsayarsak 12 saat eder. Çocuk nasıl yetişsin? Üstelik bu evde tek çocuk için. Birden fazla öğrenci ve öğretmen ebeveynli ailelerdeki durumun vahametini siz düşünün.  Anne ve babaların çocukların derslerini planlamak ve yetiştirmek için zamanla yarışmaları ve tüm diğer işlerini bırakmaları gerekecek.

Sıralı öğrenme ortamı modeliyle de hafta sonları EBA TV ve EBA internet, hafta içi canlı ders ve WhatsApp üzerinden öğretmenlerin öğrencileriyle etkinlik ödev çalışmaları şeklinde olabilir. Burada önemli bir görev de okul rehber öğretmenlerine düşüyor. Okul yönetimi ile birlikte öğretmenlerin arasındaki koordinasyonu sağlayarak gönderdikleri ödev ve çalışmaların öğrencilerin yapabileceklerinin üstünde olmamasını sağlamalıdır. Aynı şekilde ebeveyn ve öğrenciler içinde verimli bir çalışma ve zaman yönetimi planı hazırlayabilir. Süreçte tüm destek isteyen öğrenci ve aileleri için destek hattı oluşturulmalıdır.

Çoklu öğrenme ortamlarıyla ilgili birçok öğretmen, veli ve öğrenciden şikâyet geliyor. Tüm bu çalışmaları takip edip tamamlamak gerçekten zor oluyor. Bunu EBA internet çalışma raporları da doğruluyor. Çalışma ve etkinlikleri tamamlama yüzdesi çok düşük seyredebiliyor. Bakanlığın çalışmalar konusunda EBA internet üzerinden getirdiği puanlama sistemi ve okul yönetimin çalışma konusunda öğretmene uyguladığı baskı, öğrenci üzerinde ağır ödev ve çalışmaya neden oluyor. Kaldı ki çoğu evde bırakın internet ve bilgisayarın olmayışını olanlarda bile anne ya da baba öğretmen ise veya birden fazla öğrenci var ise canlı ders saatleri çakışıyor.

Olaya neresinden bakarsak bakalım sıkıntılı…

Ancak yine de mücadeleye her koşulda devam etmek esas olmalıdır. Eğitim ve çocuklarımız konusunda bakanlık, okul, öğretmen ve aile olarak elimizi taşın altına koymalı ve süreci olabildiğince en etkili şekilde atlatmaya çalışmalıyız. Uzaktan eğitim belki yüz yüze eğitim kadar olmayabilir. Ancak yine de hiç etkili olmadığını söylemek haksızlık olur.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN