Kalp yetmezliği nedir?

Kalp yetmezliği nedir?

06-09-2018

Okunma: 1753


Batman Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıza Kaya, kalp yetmezliği ile ilgili merak edilenleri anlattı.
 
Kalp yetmezliğinin, kalbin vücudun ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Kaya, “Erken evrede fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Kalp yetersizliği gelişme riski, genellikle kalbin iş yükünün artmasına neden olan kalp damar hastalığı (mesela kalp krizi geçirmiş olmak), yüksek kan basıncı, kalp kapak hastalığı, kalp kası hastalığı veya iltihabı ve doğumsal kalp hastalığı gibi sağlık sorunları nedeniyle artar. Kalp yetersizliği hastaları kendi klinik durumları ile ilgili değişiklikleri iyi takip ederek gerektiğinde doktorlarını bilgilendirmelidir.
 
KALP YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
 
Nefes darlığı, Öksürük, Hızlı kilo değişimi, Ayak bileklerinde şişlik, İştahsızlık, Geceleri idrara çıkma ihtiyacı, Depresyon ve anksiyete, Yorgunluk, bitkinlik, Baş dönmesi, sersemlik ve Kalp hızında artış. Geçmişte veya halen yaşadığınız bazı rahatsızlıklar kalbinizde hasara ve ekstra yük neden olarak kalp yetersizliğine neden olabilir. Kalp Krizi; kalp yetersizliğinin en sık sebebidir. Kalp krizi sırasında kalbinizi besleyen damarlardan birisi tamamen tıkanır ve kalp kasınıza oksijen ve besin sunumu engellenir. Bundan etkilenen kalp kası hücreleri ölür. Kalbinizin geri kalan hücreleri aynı işi yapmak zorunda kalırlar ve kaldırabileceklerinden daha fazla bir iş yüküne maruz kalırlar.
 
KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ
 
Kalp yetmezliği tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler şunlardır; “Sağlıklı bir diyet ve beslenme, düzenli egzersiz yapma ve sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri, İlaç tedavileri – günümüzde pek çok farklı ilaç tedavileri kullanılmaktadır. Göğse yerleştirilen medikal cihazlar – kalp ritmini kontrol etmeye yardım eder. Ameliyat tedavisi – cerrahi yöntemde bypas işlemi veya bir kalp nakli yapılabilir. En etkili ve kalıcı tedavi yöntemi şimdilik kalp naklidir” dedi.

Etiketler : #Kalp   #yetmezliği   #nedir?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN