"Bölgede seracılık gittikçe yaygınlaşıyor"

Çiftçilerin yöneldiği sera alanlarında incelemelerde bulunan Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, bölgede gittikçe yaygınlaşan seracılığı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

16-06-2017

Okunma: 899


Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, merkeze bağlı Zorköy köyünde sebze yetiştiriciliğinin yapıldığı sera alanlarında incelemelerde bulundu.

Son yıllarda kentte büyük bir artış gösteren sera alanlarını gezerek incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, sera yetiştiriciliğiyle çiftçilerin ekonomik refah seviyesini artırmayı ve Batman ekonomisine ciddi katkılar sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Seracılığın yöre halkının geçim kaynağı haline dönüştüğünü ifade eden Kiyas, “Şu anda ilimiz merkeze bağlı Zorköy köyündeyiz. Zorköy, Oymataş, Yeniköy ve Balpınar bölgesi Batman ilimizin en verimli arazilerine sahip bir bölgedir. İlimizde yaklaşık son 5-6 yıldır İl Özel İdaresi, GAP Kalkınma İdaresi ve diğer fonlarla burada seracılığı geliştirmeye çalışıyoruz. Genç Çiftçi Projesinde de son yıllarda yine bu bölgede 10 adet sera kuruldu.” dedi.

“Bölgede seracılığı geliştirmeyi hedefliyoruz”

İyi gelir getirmesi açısından Batman’da seracılığın gittikçe yaygınlaştığına işaret eden Kiyas, “Bölgede seracılık gittikçe yaygınlaşıyor. Burada bulunan 5 köyün toplamında şu anda yaklaşık bir dekardan 100 dönüm bir sera alanı mevcuttur. Buralarda yaygın olarak salatalık ekimi yapılmaktadır. Salatalıklar nisan ayında hasadı başlayıp temmuzun başında hasat bitip, ikinci ürün için bir miktar dinlenmeye geçilmektedir. Daha sonra da ikinci ürüne geçilmektedir. Bu yıl 40 sera İl Özel İdaresinden naylon desteği verdik. GAP Kalkınma İdaresinden geçen yıl 17 adet sera, daha öncede 7 adet sera kurduk. Bu yıl yine GAP Kalkınma İdaresine 12 adet sera için başvurumuz var. Eğer kabul olması durumunda bu bölgede seracılığı geliştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

“Organik salatalık yetiştiriyoruz”

Geçimini seracılık üzerinden sağladığını belirten çiftçi Ramazan Tufan da şunları söyledi: “1998’de 200 metrekareden başlayıp, bugün itibariyle yaklaşık 100 dekara ulaşmış durumdayız. Ağırlıklı olarak salatalık yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz salatalık topraktan yetiştirmedir, kimyasal değil, organik salatalık yetiştiriyoruz. Bununla geçimimizi sağlıyoruz. Bir dekar seranın getirisi, yaklaşık bir şoförün 12 ay şoförlük yaptığı getirisine eşdeğerdir. Seracılık çok iyidir ve bu yüzden de gelişiyor. Geliştiği içinde istihdam yaratıyor. İstihdam oluşturduğu içinde devlet destekliyor.

Etiketler : #Bölgede   #seracılık   #gittikçe   #yaygınlaşıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN