"Buğdayda süne ile mücadele edilmeli"

2016 yılı tarımsal ürün değerlendirmesinde bulunan Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, çiftçiyi en çok mağdur eden süne ile mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

04-08-2016

Okunma: 1077


Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, 2016 yılı tarımsal ürün değerlendirmesinde bulundu.

Güneş, çiftçinin en önemli gelir kaynağı olan buğdayda istenen verim sağlanmış olmasına rağmen; süne il ilgili yeteri kadar mücadele olmadığından ve ilaçlamanın yapılmamasından dolayı çiftçilerin büyük mağduriyet yaşandığı söyledi.

Süne ile mücadelenin zamanında yapılmaması ve ilaçlamanın yapılmamasından kaynaklı olarak, süne bulunmayan arazilerde elde edilen ürün ile süne bulunan arazilerde yüzde 10 ile 15 arasında verim farkı yaşandığını belirten Güneş, "Yine süne bulunan buğday fiyatları yaklaşık tonda 100 lira yakın daha düşüktür. Süne ile mücadelenin yetersi olmasından dolayı çiftçiler ton başına toplamda 150 lira ile 200 lira arasında zarar etmişlerdi. Bu durum Batman geneli düşünüldüğünde büyük rakamlara ulaşmakta, önümüzdeki sene için hazırlıkların yapılması ve bu durumun önüne geçilmelidir." dedi.

"TMO taban fiyatlarını açıklarken çiftçiyi mağdur etmemeli"

Batman Toprak Mahsulleri Ofisi ve Batman TMO'ya bağlı Kurtalan, Silopi ve Silvan'da yaklaşık olarak 110 bin ton buğday alımı gerçekleşmiş olmasının çiftçileri tatmin etmediğini ifade eden Güneş, "Fakat buğday için açıklanan fiyat beklentilerin çok altında olmasından dolayı çiftçiler hayal kırıklığına uğramıştır. TMO’nun emanet olarak aldığı ve sonrasında düşük fiyat vermesi çiftçi ve tüccarı hayal kırıklığına ve zarara uğratmıştır. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda bu durum tekrarlanmaz buğday alım fiyatları erken bir zamanda açıklanır." diye belirtti.

Bu yıl bölgede ekilen mısır veriminin sevindirici olduğunu dile getiren Güneş, şunları söyledi: "Mısır alım taban fiyatlarının bir an önce açıklanması gerekmektedir ki, buğday da yaşanan sıkıntılar yaşanmasın. Batman, Bismil ve Kurtalan bölgesinde 150 bin ton mısır ekimi mevcut ve bölge mısırı diğer bölgelerden daha kaliteli durumdadır."  

"Fark destek oranın düşmesi kayıt dışı tarımın artmasına sebebiyet verecektir"

Çiftçilerin 2016 yılı fark ödemelerinde uygulanacak tonda 20 lira olacak fark ödemesini yetersiz gördüğünü vurgulayan Güneş, "Geçen yıl tonda 40 lira olan desteğin düşmesine anlam veremeyen çiftçi fark desteklerinin en az 2015 yılında uygulanan rakamlara ulaşması gerekmektedir. Fark destek oranın düşmesi kayıt dışı tarımın artmasına sebebiyet verecektir." ifadelerini kullandı.

Güneş, açıklamasının sonunda şunları kaydetti: "DEDAŞ tarafından uygulanan sistem tamamen yanlış olup bir an önce düzeltilmelidir. DEDAŞ'a ait ödemelerin desteklemelere el konulmasının yanlış bir uygulama olduğu açıktır. Her çiftçiye elektrik kullanıp kullanmadığını bilmeden fatura çıkarılması yanlıştır. Yakınında elektrik hatlarının geçmediği söyleyen çiftçiler buna rağmen fatura ile karşılaştıklarını dile getiriyor aynı zaman da traktör ile su taşıyan ve mazot il su motoru taşıyan çiftçilerde DEDAŞ'tan fatura ve ceza ile karşılaştıklarına dile getiriyor. Evet, kaçak kullanımına bizde karşıyız ama elektrik kullanan ile kullanmayan arasında ayrım yapılması ve bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir."

Etiketler : #Buğdayda   #süne   #ile   #mücadele   #edilmeli   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN