"Elektrik faturalarına yüzde 16 oranında kayıp-kaçak bedeli ekleniyor"
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Dicle EDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Batman’da yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı.
13-06-2017
Okunma: 1078
Batman'da düzenledikleri iftar programında konuşan Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, elektrik birim fiyatı belirlenirken kayıp kaçak bedelinin bir şekilde maliyetin içerisine girdiğini, elektrik faturalına yüzde 16 oranında kayıp-kaçak bedeli eklendiğini ve kaçak elektrik cezasının nasıl bir süreçte faturalandırıldığını anlattı.
Basın mensuplarının katıldığı iftar programına DEPSAŞ ve DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel'in yanı sıra; Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, DEPSAŞ Batman İl Müdürü Serhat Öztürk, ilgili şube yöneticileri ve Dicle EDAŞ Medya İletişim Danışması Atilla Korkmaz iştirak etti.
İftar yemeği sonrası basın mensuplarının sorunlarını yanıtlayan DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, Dicle EDAŞ’ı vatandaşın finanse etiğini söyledi. Kaçak elektrik cezasını neye göre belirlendiğini aktaran Karagüzel, bu süreçte kimi zaman hatalar yaptıklarını da belirtti.
Bölgede dağıtım şirketi olarak en büyük sıkıntılarının kaçak elektrik olduğunu belirten Karagüzel, “Mevzuat bize kaçak elektriği nasıl tespit edebileceğimizi, tespitinden sonra nasıl tahakkuk edebileceğimizi ve nasıl tahsil edebileceğimizi açıklamış. Sayacın dışından tüketim yapan, sayacın ayarıyla oynayan, evine farklı bir yerden farklı bir enerji hattı çekip evin içinde ölçüm yapmadan, bedeli ödenmeden elektrik tüketimine kaçak elektrik diyoruz.” dedi.
Kaçak elektriğin tespit edildikten sonra mevzuata göre hesaplama şekli olduğunu ifade eden Karagüzel, “Kaçak olduğu için bedelin bir buçuk katı alınacağını mevzuat bize söylemiş. Kaçak tüketimin başladığına dair elimizde bir delil varsa o delil ile yoksa DEDAŞ görevlisi, dağıtım şirketi elemanı oraya son kontrole gittiği vakte kadar geriye gidip kurulu güç üzerinden kaçak tahakkuku yapmayı bize emrediyor. Biz de buna göre hesap yapıp kaçak çıkarıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Zaman zaman münferit hatalar olabilir!”
Kaçak cezasının neye göre belirlendiğine ilişkin de konuşan Karagüzel, “Evlere kontrole gidiliyor. Az önce saymış olduğum yöntemlerle bir kaçak şekli varsa tespiti yapılıyor. Bu da dağıtım şirketi görevlisi en az iki kişinin tutanağa imza atarsa ve aboneye de imza atması için davette bulunursa abone itiraz da edebilir imzalaya bilirde. Böylece kaçak tutanağı yapılmış olunuyor. Tabi gerekli tespitlerde yapılarak kaçak yazılıyor. Onun için görmedi, gitmedi, uğramadı gibi bir durum olmaz. Zaman zaman münferit hatalar olabilir. Münferit bazı örnekler de ortaya çıkmıştır. Ama bizim genel uygulamamız anlattığım şeklindedir. Bizim 6 ilde çalışmamız tamamen bu şekildedir.” diye konuştu.
Batman’da kaçakta yüzde 4’lük düşüş
Batman’daki kaçak elektrik oranlarına ilişkin de konuşan Karagüzel, “Kaçak elektrik Batman’da 2016 yılını biz yüzde 68 ile kapattık. Bir önceki yıl yüzde 71 civarıydı. 2016 yılının ilk üç ayı ile 2017’nin ilk üç ayı arasında yüzde 4’lük civarında bir düşüş var. İnşallah sene sonuna kadar biz bunu yüzde 5-6'lık bir iyileşmeyle kapatacağımızı ön görüyoruz.” dedi.
"Elektrik birim fiyatı belirlenirken kayıp kaçak bir şekilde maliyetin içerisine giriyor"
Kaçak bedeliyle ilgili de bilgi veren Karagüzel, “Elektrik birim fiyatı belirlenirken 3 ayda bir bizlere gönderiliyor. Biz de bunları sadece rakamsal olarak sisteme giriyoruz. Biz sadece kilovat tahakkuku alıyoruz sistem onu çarpıyor, bölüyor, herkessin faturasını gönderiyor. Elektrik birim fiyatı belirlenirken kayıp kaçak bir şekilde maliyetin içerisine giriyor. Türkiye ortalaması yüzde 16-16 buçuk civarındadır. Herkesin faturasında yüzde 16 civarı buradan gelen bir maliyet var. Batman’da yüzde 68-71 kaçak kullanıldı. Eğer bölgesel tarife veya il bazlı bir tarife uygulanmış olsaydı. O ödenen miktar 16 değil de yüzde 70 olacaktı. Bu para bir şekilde havuzda toplanılıyor. Havuzda toplandıktan sonra kayıp kaçağı yüksek olan dağıtım şirketlerine destek şeklinde veriliyor. Devlet bize yardım etmiyor, vatandaş bizi finanse ediyor. Kaçak kullanmayan kaçak kullananı finanse ediyor.” şeklinde konuştu.
- Kaymakam irmak “Hasankeyf’te kıymetli eserlere ulaştık”
- KÖY OKULU ÖĞRENCİLERİNE TRAFİK EĞİTİMİ
- “Model projeleri hayata geçiriyoruz”
- HASANKEYF’TE İNTERNET ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLDÜ
- I “KARDEŞLİK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
- GASTRONOMİ FESTİVALİ ZİYARETÇİLERE KAPILARINI AÇTI
- “KARDEŞLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ, GELECEĞİMİZİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”
- BAKAN TEKİN, VALİLİĞİ ZİYARET ETTİ
Makaleler
Hava Durumu