Prof. Dr. Kadri YILDIRIM İLE RÖPORTAJ

‘Mecliste Kürtçe Ders Vereceğim’

25-12-2015

Okunma: 2346


Siirt HDP 1. sıra milletvekili adayı Kadri Yıldırım ile kısa sohbet yapma fırsatı bulduk.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör yardımcısı ve yaşayan diller enstitüsü müdürlüğü de yapan Yıldırım sıkı bir seçim çalışması içinde yer alıyor. Seçim çalışmaları kapsamında Batman’a yolu düşen Yıldırım ile kısa bir sohbet ettik.

 Prof. Dr. Kadri YILDIRIM kimdir?

1959 Diyarbakır doğumludur. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1986-1988 yılları arasında ülkemizin değişik il ve ilçelerinde öğretmen ve idareci olarak çalışmıştır. 1986 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 1998 yılında da aynı üniversite ve aynı anabilim dalında doktora yaptı. 1999 yılında Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı anabilim dalında 2004 Yılı Mayıs Döneminde Doçent oldu ve anılan fakültede Arapça ve Farsça derslerini okuttu. Arap Dili ve Edebiyatı alanında iki, Fars Dili ve Edebiyatı alanında da iki yüksek lisans tezine danışmanlık yaptı.

19.02.2010 tarihinde Profesör oldu. 40 B Maddesine göre 01.03.2010 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü olarak atandı. TRT Kürdi Kanalında Kürt Dili ve Edebiyatıyla ilgili “Zaman ü Weje “( Dil ve Edebiyat) adıyla haftalık bir program yürütüyor.

Evli ve dört çocuk babası olan Yıldırım, Kürtçe, Arapça, Farsça ve İngilizce biliyor.

YÜKSEL ÇİFTÇİ: HDP’nin baraj sorunu var mı?

K. YILDIRIM: HDP’nin baraj sorunu yok. Barajı rahatlıkla aşacağımıza inanıyor ve hatta barajın çok üstünde bir oy oranı alacağımıza inanıyoruz. Bunun için de seçim çalışmalarımızı ciddi bir şekilde sürdürüyoruz.

YÜKSEL  ÇİFTÇİ: HDP’nin aday profilini nasıl buluyorsunuz?

KADRİ  YILDIRIM: Parti olarak Türkiye de yaşayan tüm kesimlerin temsil edilmesi adına, her kesim ve görüşten oluşan,  çok renkli bir aday profili oluştu. Adaylarımızın hepsi büyük itina ve titizlikle seçildi. Mecliste hep birlikte güzel çalışmalar yapacağız İnşallah. Bazı kesimler bazı adaylarımızı haksız yere eleştiriyorlar ama tüm adaylarımız değerlidir.

YÜKSEL ÇİFTÇİ: Seçim sonucunda, bir koalisyon zorunluluğu oluşursa HDP olarak nasıl hareket edeceksiniz?

KADRİ YILDIRIM: HDP’nin parti programı ve seçim beyannamesinde yer alan vazgeçilmezlerimiz var, gelen koalisyon teklifleri bizim taleplerimizle örtüşüyorsa teklifler değerlendirilecek buna göre, yani ülkenin de hayrına olan bir karar verilecek. Ama bizim kriterlerimize uymayan hiçbir teklifi sadece koalisyonda bulunmak adına kabul etmeyeceğiz.

YÜKSEL ÇİFTÇİ: Siirt’ten Aday Olmanızın Bir Sebebi Var mı?

KADRİ YILDIRIM: Ben geçmişte Siirt’te kaldım. Tillo medresesinden de eğitim aldığım için Siirtli hemşerimizler beni iyi tanırlar, onlarla iyi bir diyalog içerisinde olduğumdan, Parti benim Siirt’ten aday olmamın daha iyi olacağını düşündü. Bende neden olmasın dedim ve kabul ettim.

YÜKSEL ÇİFTÇİ: Kariyeriniz ve konumunuz çok kişinin hayali iken, siz neden siyaseti seçtiniz?

KADRİ YILDIRIM: Uzun yıllar okudum, iyi yerlere geldim hamd olsun. Biraz da halkımızın derdi ile dertlenmek ülkemizde mevcut bazı sorunların çözümüne katkıda bulunmanın en iyi yerinin meclis olduğuna inandığım için siyasete girme gereği hissettim. Mecliste birçok sorunu parti olarak çözecek tüm vatandaşların daha rahat yaşayabileceği demokratik bir yaşam için mücadele edeceğim. Meclise girersem şayet Kürtçe öğrenmek isteyen milletvekillerine Kürtçe ders vermeyi düşünüyorum.

Etiketler : #Prof.   #Dr.   #Kadri   #YILDIRIM   #İLE   #RÖPORTAJ   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN