Pulmoner rehabilitasyon nedir?
Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Pulmoner Rehabilitasyon Haftası nedeniyle bilgilendirmede bulunuldu.
14-03-2017
Okunma: 833
Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü,12-18 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası nedeniyle yazılı açıklama yaparak hastalık hakkında bilgilendirmede bulundu.
Pulmoner Rehabilitasyon Haftası dikkat çekmek ve bilgilendirmek amacıyla Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, konu ile ilgili çeşitli etkinlikler yapılmasının planlandığı belirtildi.
Pulmoner Rehabilitasyon günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edildiği belirtilen açıklamada, "Kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür." denildi.
Pulmoner Rehabilitasyon kimlere uygulanır?
Nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyonun uygulanabildiğine dikkat çekilen açıklamada, özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayakta ya da evde uygulanabildiği ifade edildi.
Açıklamada, "KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir." ifadelerine yer verildi.
Pulmoner rehabilitasyonun içeriğine ilişkin ise şu bilgiler verildi: "Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşen egzersiz eğitimidir. Bireyin gereksinimleri doğrultusunda diğer bileşenler de (hasta ve ailesinin eğitimi, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi gerekli olgularda beslenme desteği, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri vb.) pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır."
Pulmoner Rehabilitasyon programının en az 8 hafta süre ile uygulanması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız değerlendirme için Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız." tavsiyesinde bulunuldu.
- “KADINLARIMIZI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
- CANALP, ''1 MİLYON 100 BİN NÜFUSLU İMAR PLANLAMASI YAPIYORUZ''
- KOSGEB'TEN, FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ
- Kaymakam irmak “Hasankeyf’te kıymetli eserlere ulaştık”
- KÖY OKULU ÖĞRENCİLERİNE TRAFİK EĞİTİMİ
- “Model projeleri hayata geçiriyoruz”
- HASANKEYF’TE İNTERNET ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLDÜ
- I “KARDEŞLİK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Makaleler
Hava Durumu