ESKİ VE YENİ BAYRAMLAR

YÜKSEL ÇİFTÇİ


ESKİ VE YENİ BAYRAMLAR

 

 

Kime dokunursanız aahhh nerede o eski bayramlar diye hayıflanır. Şimdiki bayramların tadı kalmadı diye içerlenir.

 

  Aslında güneş aynı güneş. gün aynı gün. bayram aynı bayramdır. Peki neden bayramlardan eski hazzı almıyoruz.

 

        Aslında aradığımız eski bayramların tadını oluşturan duygudur. Nedir bu duygu.Eskiden akrabalıklar değerli akrabalık bağları güçlüydü. Komşuluklar samimi ve kardeşçeydi. Komşular ve akrabalar birbirlerinin dertleriyle dertlenir birbirlerinin hüzünleriyle hüzünlenilir birbirlerinin mutluluğuyla mutlu ve huzurlu olurlardı. Mahalle de herhangi birinin cenazesi olduğunda tüm mahallede yas olur. Radyo ve televizyon açmak ayıp yüksek sesle gülmek bile abes sayılırdı. Komşular cenaze evine her konuda yardımcı olur ihtiyaçlarını karşılamada ve destek olmada adeta yarışılırdı.

 

            Mahallede düğün olduğunda da düğün evinin mutluluğunu herkes paylaşır kendi düğünleriymiş gibi keyif duyulur ve katılım sağlanırdı.  Televizyon kanalı yayına ilk girdiği yıllarda her evde televizyon yoktu. Her mahallede belli evlerde televizyon vardı. Komşular televizyonu olan eve gider hep birlikte zevkle televizyon izlenirdi.  Hatta yaz aylarında tüm komşular televizyon izlesin diye televizyonu bahçeye çıkaran komşular da vardı.

 

    Buna benzer komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin güzel örnekleri uzun uzadıya sıralamak mümkün. Ama eski günleri hatırlamaya bu kadarı  yeterli olsa gerek.

 

        Aslında bizim aradığımız o eski komşuluk ve akrabalık samimiyetinin verdiği tatlı duygudur. 

Bu döneme baktığımız da durumlar kıyaslanmayacak kadar farklı.

Akrabalara baktığınız da akrabalık bağı diye bir şey söz konusu değil. Sıla-i rahim bile unutuldu.  Yeni nesil çocukların bir çoğu büyük akrabalarını ve yaşıt akrabalarını tanımıyor artık. Akrabalarının çoğu birbiriyle konuşmuyor Birbirlerini kıskanıyor hatta birbirlerinin kuyusunu kazmaya çalışanlara da şahit oluyoruz.  Kısacası akrabalar akrep olmuş birbirleriyle uğraşıyor.

 

     Komşuluk derseniz eskidendi o. 

 Apartman dairelerinde oturan insanlarda komşuluk diye bir şey yok. Aynı binada hatta aynı katta hatta kapılar bakışırcasına yakınken insanlar tam tersi birbirinden çok uzak. Yardımlaşma ve ziyaretleri bırakın merdivende ya da asansörde karşılaşmalar da çoğu kez insanlar birbirlerine selam  bile vermiyor. 

 

     Bayramları bayram yapan özden yoksun olduğundan yeni bayramların tadı yok diyor  ve bu nedenle eski bayramları arıyoruz. 

 

      Evet nerede eski bayramlar derken bizler aslında eski dostluk akrabalık samimiyet, eski insanlık  ve eski komşulukları özlüyor ve arıyoruz. 

 

 

canlı bahis

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN