KARNE HEYECANI

YÜKSEL ÇİFTÇİ


Bugün 2014-2015 Eğitim ve öğretim yılının son günü. Öğrenciler bugün karnelerini alıp, bir eğitim-öğretim yılını daha tamamlamış olacaklar.

Bugün ülke genelinde okul öncesi ilköğretim, ortaöğretim  okullarındaki 17 milyon 559 bin 989 öğrencinin heyecanla  karne alma günü. Öğrenciler bugün alacakları karnelerle 2014-2015 eğitim öğretim yılını tamamlamış olacak. Önümüzdeki yıl bir üst sınıfta okuma hakkı kazanacaklar, sınıflarını geçtikleri takdirde.

2014-2015 eğitim ve öğretim yılını tamamlayan öğrenciler, 3 aylık bir tatil sürecine girmiş olacaklar.

 Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre , 2015-2016 eğitim öğretim yılı dönemine ait ilk zil, 14 Eylül 2015 Pazartesi günü çalacak.

Çocuklarımız karne heyecanını yaşarken, ebeveynlerde çocuklarının başarısını veya başarısızlığını göreceklerinden onlar için de heyecanlı bir bekleyiştir aslında.  Çocuklar çok iyi bir karne alacaklar. Ya da zayıf bir karne alacaklar. Karne iyi olursa sıkıntı yok. Çocuk sevilir. Benim aslan oğlum veya kızım diyerek çocuk ödüllendirilir. Ebeveynler göğüslerini gererek karneyi herkese gösterir ve yakınlara iyi karne müjdesi verilir. Bir araya gelindiğinde hemen komşu çocuğun karnesi nasıldı diye sorulur. Nasıl olsa kendi çocuğunun karnesi iyidir. . Her yerde söylemek ister, herkesle paylaşmak ister sevincini ve mutluluğunu.

Karnesi kötü olan çocukların ebeveynler biraz gergin olurlar. Moralleri bozuk olur. Bir araya gelinen ortamlarda mümkünse karne muhabbetinin açılmamamsı için dua ederler.

Çocuğu kötü karne alan ebeveynlerin, çoğunun yaptığı yanlışlar var. Hemen çocuğa bağırıp azarlamaya başlarlar. Bak komşunun çocuğu da senin gibi karnesi çok iyi puanları oldukça yüksek. Biz senden neyi esirgedik. Falanca çocuk kadar olamadın , diyerek büyük bir hata yaparlar. Çocuğun başka bir çocukla karşılaştırılması başlı başına büyük bir hata. Kendini üzgün ve ezik hisseden çocuk çok kötü duruma düşer. Umutları hayalleri yıkılır. Dört gözle beklediği tatil , ona zehir edilir.

Halbuki ebeveynler sakin olmaları gerekir. Çocuğa bağırmak ,çocuğu cezalandırmak ,  fiziksel ve duygusal şiddet çocuğun durumu  düzeltmeyecektir. Öfkeli ve sert tepkiler , bir sonraki yıl için, çocuğun içindeki öğrenme şevkini kırabilir. Bununla birlikte çocuğun özgüvenini ve benlik saygısını da düşürmüş olursunuz.

Bu sebeple çocuğunu düşük not almışsa bile, seneye alışır daha iyi olursun deyip , bir hediye ile moral ve motivasyonunu yükseltmemiz gerekir.

 İyi not alan ve iyi karne getiren çocuklar genelde zaten ödüllendirilir. Ancak şuna da dikkat etmek gerekir. Sadece yüksek not veya iyi karne aldığında ödüllendirildiği hissinden çocuğu kurtarmamız gerekir. Ailesi için maddi değeri az dahi olsa manevi başarılar da elde ettiğinde küçük hediyelerle ödüllendirilmeli.

 Çocuklarımıza karne tatilinin geldiğini hissettirmemiz  gerek.Tatilde bol bol dinlenmesine ve tatilin keyfini çıkarmasına fırsat vermeliyiz.Ailece birlikte güzel bir tatil geçirip çocuğumuzun gelecek dönem için enerji depolamasını sağlamalıyız..

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN