Cuma Namazının Fazileti

RABİA GÜL


 

 

HER GÜNE BİR AYET BİR HADİS

AYET: “Ey iman edenler, Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.”

(Cuma; 9)

HADİS: “Cuma namazı, dört kişi hariç geri kalan her müslüman üzerine cemaat içinde yapılması gereken vacib bir haktır. Cumadan istisna edilen bu dört kişi şunlardır: Köle, kadın, çocuk ve hasta.”

HİKAYE

CUMA NAMAZININ FAZİLETİ

Bir adam bir gün eşeğine buğday yükler ve değirmene varır. Bu arada eşek kaçar.Adam eşeği aramaya koyulsa Cuma namazını kaçıracaktır.

Tam bu anda tarla komşusu çıkagelir; “Bugün sulama sırası senindir; Sıran geçerse bir daha nöbet sana gelinceye kadar tarlanı sulayamazsın.” der. Adam kaybolmuş eşeğini aramakta vazgeçmişken bu defa da başına tarla derdi çıkar Dünyalık geçim bakımından işlerin her ikisi de mühimdir. Köylü eşeksiz geçinemez. Öte yandan tarlasını da sulaması lazımdır.

Adam bunları düşünüp dururken Cuma vakti gelir Aklına Allah’ın kesin emri gelir. “Cuma ezanı okunduğu zaman, dünyalık işlerinizi bırakarak Allah’a ibadet etmeye koşunuz.” Dünya işlerinin düşüncelerinden sıyrılarak Allah’ın evine gider. Cuma namazını kıldıktan sonra evine varır.

Bir de ne görsün! Namazdan önce kafasını yoran bütün işler, çözülüvermiş. Eşeği dönmüş, buğday öğütülmüş, tarlası da sulanmıştır. Karısı olanları anlatır; “birisi değirmende kendisinin sanarak bizim buğdayları öğütmüş, yanlışını görmüş ve buğdayı bize göndermiş. Eşek az önce kendiliğinden eve geldi. Komşunun tarlasını doldurup taşan su, bizim tarlaya akarak toprağımızı sulamış ve işte işler gördüğün gibi yoluna girmiş.”

Adam kullarının her işini yoluna koyan yüce Allah’a şükürler ederek ailesiyle birlikte sofraya oturur.

FIKRA

Aklıma bir şey gelmiyor

Hoca Nasrettin bir Ramazan günü, namaz vaktinden epeyce önce, vaaz dinlemek üzere mahalle mescidine gitmiş. Kürsünün yakınına bir yere oturup, cemaatle birlikte vaaz edecek hocayı beklemeye başlamış. Bir süre sonra mescidin imamı gelmiş ve çıkmış

kürsüye. Uzunca bir süre düşünüp etrafına sıkıntılı sıkıntılı baktıktan sonra: -"Ey cemaat" demiş, "Benim size söylemekten aciz bir adam olmadığımı biliyorsunuz. Fakat bugün aklıma bir şey gelmiyor, konuşacak bir şey bulamıyorum." Kürsünün hemen yakınında bulunan Nasrettin Hoca, ayağa kalkmış ve yetiştirmiş cevabı: -"Aklına bir şey gelmiyorsa, kürsüden inmek de mi gelmiyor be mübarek adam?"

 

 

AKLINIZDA BULUNSUN

HAVUÇ

A, B ve B2 vitaminleri bakımından çok zengin olan ve özellikle gözler için çok faydalı olduğu bilinen havucun besin değerinin daha da artması için, 15 gün buzdolabında bekletmeniz yeterli olacaktır

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN