CAMİİ, ÇOCUK VE ADAP

YÜKSEL ÇİFTÇİ


 

 

 

CAMİİ, ÇOCUK VE ADAP

 

Camiye gelen çocuklara yaşlı camii cemaatinin, bağırıp, tartaklayıp çocuğu azarlaması yerine , şefkat ile  yaklaşıp cami adabı öğretmesi ve camiye alıştırması daha hayırlı olacaktır.

 

“Kişinin cemaat ile kıldığı namaz, evinde veya çarşıda kıldığı namazdan yirmi beş derece daha faziletlidir. Bu fazilet şu şekilde gerçekleşir: Biriniz güzelce abdest alır sırf namaz kılmak için camiye gelirse, camiye varıncaya kadar attığı her adım için bir sevap verilir ve bir günahı silinir. Camiye girdiği zaman namaz için beklediği sürece namaz kılıyormuş gibi sevap kazanır. Melekler bu kimseye dua ederler. Kimseye eziyet etmediği ve abdesti bozulmadığı sürece; ‘Allah’ım! Bu kulunu bağışla, ona merhamet et ve tövbesini kabul et’ diye dua ederler.” 

 Peygamber efendimiz başta torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (R.A) olmak üzere çocukları mescide alıştırmaya önem vermiştir. Hadis-i şeriflerde görüyoruz ki, Efendimiz  (S.A.V.) torunları mescidin civarında yetişip büyümüşlerdir. Onlar da elbette çocuktu, koşuyorlar hatta düşüyorlardı. 

 

Peygamberimiz (S.A.V.) torunlarına karşı şefkatli olduğu için torunları dedelerinin etrafında dolaşırdı. Hatta Peygamberimiz (S.A.V.) secdede iken onun omuzlarına çıktıkları olmuştur. Peygamberimizin, secdedeyken sırtına çıkan torunlarına hoşgörü ve şefkat gösterip secdesini uzattığını, ayağa kalkınca düşmemeleri için eliyle tuttuğunu görüyoruz.  

,

Asr-ı saadette çocuklu kadınlar da mescide geliyorlardı. Peygamber efendimiz bir gün mescitte namaz kıldırırken bir çocuk ağlaması işitti ve namazı çok kısa sureler okuyarak tamamladı. Cemaat bunun sebebini sorunca, çocuk ağlaması işittiği için bunu yaptığını bildirdi. 

 

Bütün bunlardan anlıyoruz ki, camide edepli olacağız diye çocukları camiden uzak tutmak gerekmez. Aksine çocuklar edebi, terbiyeyi, saygıyı, hürmeti camilere gelerek öğrenecekler. Elbette bu eğitimde biraz sabırlı olmak, basmaklar halinde alıştırmak gerekiyor. 

Çocuklarımızı sık sık camiye götürürsek namaza alışmaları çok kolay olacaktır. Çünkü cemaatle namaz kılmak çocuğun maneviyatını takviye eder. Cemaatin ruhu ona tesir eder ve manevi duygularını güçlendirir. Hem başkalarını da namaz kılıyorken görmek çocuğu, “Herkes namaz kılıyor, demek ki namazı kılmak gerekiyor,” şeklinde düşündürür. 

 

Çocuğu camiye alıştırmak için hediyeler ve ödüller alınabilir. Peygamberimiz (S.A.V.)   çocukların mescidlere gelmesine ve büyüklerin arkasında saf tutup namaz kılmasına teşvik etmiştir. 

 

 

 ÇOCUKLARIMIZI MESCDE GETİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EDEPLER

 

* Mescide temiz bir bedenle, temiz kıyafet ve çorap giyerek gidilir. Kıyafetlerin başkalarını rahatsız edecek görünüm ve kokuda olmamasına dikkat edilir. Üzerinde uygunsuz yazılar ve resimler olan giyeceklerle mescide gidilmez. Mümkün olduğu kadar düzenli ve iyi bir giyecekle mescide gidilmelidir. Allah-u Zülcelal: 

 

“Ey Âdemoğulları! Mescide gidişinizde güzel elbisenizi giyin.” (A’raf; 31) Buyuruyor. Çocuklarımıza, üzerinde yabancı dilde sözlerin ve resimler olan kıyafetleri zaten giydirmemeliyiz. Bilhassa camiye gelirken üzerinde böyle kıyafetler olmamasına daha fazla dikkat etmeliyiz. 

 

* Camiye gelirken başkalarını rahatsız edecek, soğan, sarımsak ve sigara kokularından sakınılır. Peygamberimiz, "Kim sarımsak veya soğan yemişse, bizden ve mescidimizden ayrılsın." (Buhârî, Ezân 160, Et'ime 49 İsti'zân 24; Müslim, Mesâcid 73) buyuruyor. Eğer yenilmişse dişler iyice fırçalanıp, ağız kokusunu giderecek bir ecza kullanılabilir. Bu edebe hem kendimiz dikkat etmeliyiz hem de çocuklarımıza öğretmeliyiz. 

 

*Mescide girerken sağ ayakla ve besmele ile girilmesi sünnettir. Peygamber efendimizin tavsiye ettiği şu dua okunabilir: "Sizden biri mescide girdiğinde: "Allahümme iftahlî ebvâbe rahmetike” desin. 

 

Manası: “Allahım! Bana rahmet kapılarını aç!” 

 

Çıktığında da; "Allahümme innî es'elüke min fadlike!”

 

Manası: “ALLAH'ım! Senin fazlından isterim! desin" buyurdu. (Müslim, Müsafirin, 68)

Bu edepleri kendimiz uygularken çocuğumuza da anlatır ve örnek olursak, çocuk caminin önemini daha kolay kavrayacaktır. Orada bulunmanın manevi tesirini üzerinde hissedecektir. 

 

Çocuğunu camiye getiren baba önceden çocuğuna camii adabını öğretmeli. camide nasıl hareket edeceğini, camii cemaatindeki büyüklerine karşı nasıl davranması gerektiğini anlatmalı ve öğretmeli

 

Ardından Camii imamı çocuklara tatlı bir dille camide nasıl hareket etmeleri gerektiği anlatmalı ve eğitmeli. 

 

Cami cemaati de çocukları sahiplenmeli. Namaza durmadan herkes yanına bir çocuk alarak, uygulamalı hem namazı öğretmeli, hem de cami adabını anlatmalı. çocukları camiye teşvik etmeli, çocuklarlara sevgi ile yaklaşmalı.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN