BAĞBOZUMU SERÜVENİ

YÜKSEL ÇİFTÇİ


Gercüş ve Habizbini köylerinde bağbozumu sürüyor. Acip köyündeki bağbozumunu izledik.

Gercüş ve Habizbini köylerinde her yıl sonbahar mevsiminde bağbozumu sezonu başlar. Bir yıl boyunca üzüm bağlarına bakıp yetiştiren çiftçiler, sonbahar mevsiminde büyük bir umutla bağbozumunu başlatırlar. Bir yıllık emeğin karşılığı olan mahsullerini toplamaya başlarlar.,

ÜZÜM ÖZÜ HAVUZU (ASSAR ZAMANI)

Bağda dalından titizlikle koparılan üzümler sepetlerle bir alanda toplanır. Toplanan üzümler güzelce bir ayıklanır. Ayıklanan üzümler tarladan köye taşınmaya başlar. Aracı olan köylüler araçlarla, aracı olmayanlar atlarla üzümleri köye götürüler. Burada üzümler çuvallara doldurulur. Üzüm dolu çuvallar tek tek sıkma havuzlarına atılır . Havuza atılan çuvallar , çizmelerini giyen kişi tarafından ezilmeye başlanır . Üzümler ezildikçe çuval çevresinde üzüm suyu sızmaya başlar. Üzüm suyu oradan ya ikinci bir havuzun içine yada havuzun dışına konulan kazana dolmaya başlar . Üzümü sıkma ve ezme faslı tüm üzümler bitinceye kadar deva eder. Sıkılan üzüm suları bidonlara doldurulur.

KEWİT KAZANLARINDA PEKMEZ

Bidonlara dolduran üzüm suları ( üzüm özü ) farklı şekilde değerlendiriliyor. Kimi üzüm özünü olduğu gibi satıyor. Kimi pestil, kimi cevizli sucuk , kimide pekmez yapıyor. Pestil ve cevizli sucuk yapacaklar, üzüm özünü farklı bir şekilde değerlendiriyorlar. Pekmez yapmak isteyenler için yeni bir serüven başlıyor. 100 -150 litrelik kazanlar hazırlanıyor. Etrafı çamurla kapatılan kazanların içine üzüm suyu boşaltılıyor. Üzüm suyu boşaltılan kazanların altına odun ateşi yakılarak üzüm suyu kaynatılmaya başlanır. Ayrıca pekmez mayası diye 5-6 parça kireç taşı atılır. Pekmez suyu ısınmaya başladıkça köpürmeye başlar Köpük alma işlemi kaynamaya başlayıncaya kadar devam eder. Pekmez kaynadıkça ateş beslenir . Üzüm suyu kazanda, kazanların hacimlerine göre 5 veya 6 saat kadar kaynamaya devam eder. Kıvamı ve yoğunluğu sık sık kontrol edilerek kaynama işlemi devam eder. Kaynatılan üzüm suyunun pekmez haline gelmesi 5- 6 saat sürerken. Kazana konulan üzüm suyundan yaklaşık olarak % 25 veya 30 u pekmez olarak elde edilir. Her kazana kewit deniyor. Bir kewit pekmez için en az Beş saatlik zaman ve beş saatlik ateşi diri tutacak bir sürü oduna ihtiyaç var. Üzüm suyunun miktarına göre kewit sayısı artıyor. Kewit sayısı fazla olanların pekmez yapma şilemi günlerce sürebiliyor. 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN