GELENEKLERİN GÜNCELLENMESİ - 2

YÜKSEL ÇİFTÇİ


 

 

 

GELENEKLERİN GÜNCELLENMESİ GEREKMİYOR MU? 2

 

Bir önceki yazımızda yıllar süren ve kaldırıldıktan sonra, memnuniyet veren geleneklerimizden bahsetmiş ve bunlardan bir kaçını örnek olarak sıralamıştık.

Bugün de güncellenmesi gereken iki gelenekten bahsetmek istiyorum.

Yani bu geleneklerin sürdürülmesinin anlamsız ve gereksiz olduğu kanısına birçok okur ve çevremizin ileri gelenleri ile yaptığımız istişare sonucu vardık.

Bunlardan birincisi biraz basit bir gelenek ama görüştüğümüz herkes bunun kaldırılması gerektiğine inanıyoruz diye görüş beyan ettiler. Ben de bunu sizlerle paylaşmak istedim.

Taziyelerle ilgili bir adet. Taziye evlerinde taziye süresinin 1 hafta dan 3 güne düşürülmesi gibi. Taziye evlerinde ikram edilen sigara gibi, ikram edilen çayın da gereksiz olduğu görüşü hakim. Taziye sahipleri için bir külfettir. Taziye günleri için gençleri olmayan taziye sahiplerinin yevmiyeli ocakçı ve çay dağıtıcıları çalıştırmak zorunda oldukları biliniyor.  Gittiğimiz her taziyede, bu ikramın gereksizliğinden bahsedilir. Birileri çıkıp bunu da yasaklasa sohbetleri olur. Başta müftülük olmak üzere tüm ilgililerin bunu dikkate alacaklarını umuyorum.

Gereksiz görülen bir diğer adet ise seçim ile alakalı bir adet.

Seçim sürecinde gereksiz ve fuzuli yapılan harcama ve israfın önüne geçilmesi gerekiyor artık. Gelişmiş ülkelerde böyle seçim çalışmaları yoktur. Herkes işinde gücündedir. Seçim günü sandığa gidip oylarını kullanırlar.

Siyasi partiler çevreyi görsel ve işitsel olarak kirletmezler.

Bizdeki seçim çalışmaları, seçim sürecide yapılanlar çevreyi kirletmeden öteye geçmiyor. Dünya kadar paralar harcanarak hazırlanıp, her sokağa ve caddeye asılan flama ve bayraklar gereksiz değil de nedir. Flamaların hazırlanmasına harcanan paralar ayrı bir dert, o flamaların asılması ayrı bir tehlike ve seçimden sonra tekrar indirilip cadde sokakların temizlenmesi ayrı bir dert, ayrı bir külfet. Bu çevre kirliliğinin kime ne faydası oluyor.

Siyası partiler vermek istedikleri mesajları ve seçim propagandalarını ilkel yöntemlerle yapmaya devam ediyorlar. Cumhuriyet yıllarında televizyonlar yoktu gazete ve radyolar yaygın değildi, Bilbordlar, raketler, dijiboardlar, internet ve sosyal medya hiç yoktu. O yıllardan kalma metodları uygulamanın bir anlamı kalmadı artık.

Seçim çalışma ve propagandalarının da arık gözden geçirilme zamanı gelmedi mi? Seçim çalışmalarının da, günümüz teknolojisine uygun yapılması gerekmiyor mu?

Seçim araçlarının sokaklarda ve caddelerde, rahatsız boyuttaki sesle dolaşması ne kadar etik olabilir.

Yatağında yatan hasta insanları rahatsız etmekten, ses ve gürültüden rahatsız olan yaşlıları rahatsız etmekten,  gece nöbetinden çıkıp gündüz yatmış olan çalışan ve uyuyan bebekleri uyandırmaktan başka ne işe yarar.

 Siyasi partiler seçim beyannamelerini seçimlerden önce hazırlarlar. Seçim sürecinde parti beyannamelerinde yer verdikleri hizmet ve projeleri, katılacakları gazete, radyo ve televizyon programlarında, enine, boyuna detaylı olarak, halka ve partililere anlatabilirler. Program çalışma kampanyalarını reklamlarla destekleyebilirler. Radyo, televizyon, basılı reklam ortamları, gazeteler, broşürler, el ilanları, kataloglar, dergiler, bilboardlar, dijiboardlar, raketler, afişler, cd, multimedya ve internet reklamları ile hedef kitleye daha etkili bir şekilde ulaşılabilir.

Bunun dışında parti genel başkanlarının yapacağı mitinglerle desteklenmesi daha da etkili olur.

Seçim çalışmaları için bunca isabetli ve etkili yöntemler varken, eski yöntemlerle sürdürülen çalışmaları insanlar artık onaylamıyor.

Seçim bürolarında gün boyu oturmanın kime ne katkısı olacak. Köy köy, ev ev, kapı kapı dolaşmanın da suyu çıktı artık.  Hane halkı birbirini uyarıyor zaten. Kim gelirse gelsin kırmayın onları “Ser Çava“ deyin, tamam deyin biz sizlerleyiz diyerek birbirlerini uyarıyorlar.

Bu seçimlerde herkesin seçim havası yoktur demesinin yegane sebebi, seçim çalışmalarının ve propagandalarında izlenen yol ve yöntemlerin güncellenmesi ve gerekliliği gerçeğidir.

 

                                                                                               YÜKSEL ÇİFTÇİ

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN