ÜÇ AYLARA GİRERKEN

YÜKSEL ÇİFTÇİ


Yüce Rabbimiz affedebilmek için yıl içerisine özel zaman dilimleri (geceler,aylar ) yerleştirmiştir.

Bu özel gün, gece ve aylarda kulların kendilerini  toparlaması, daldığı gaflet uykusundan uyanması içinde bulunduğu yanlışlıklardan kurtulmak ve üzerine serpilmiş ölü toprağı silkelemesi için önemli zaman dilimleridir.

Allah (c.c.) bu zaman dilimlerinde rahmet kapılarını sonuna kadar açmakta, ibadetlere karşılık gelen sevap ve hayırlar kat be kat artırılmakta ve değim yerinde ise bir genel af gibidir.

Üç aylarda hakkıyla istifade edebilmek için bu gün, gece ve mübarek ayların kutsiyetine inanmak  gerekiyor. Bu mübarek günler ancak inan insanlar için anlam ifade eder.

Cuma hutbesinde imam farklı bir konuya değindi haklı olarak

Diğer özel günlerde Müslüman esnafımız indirimler ve kampanyalar düzenliyor.

Mesela Anneler günü. Sevgililer günü gibi benzer günlerde yapılan bu kampanyalar neden Müslümanlar için özel olan kandillerde, üç aylarda ve ramazan da uygulanmıyor. Bu günlere de özel indirim ve kampanyalar düzenlense daha iyi olmaz mı?  

Ramazan ayında indirim yapması gereken esnaflarımız bir kısmı maalesef Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte sattıkları ürünlere indirim yerine zam yapmaya başlarlar. İnşallah önümüzde ki  Ramazan  ayında bunu tekrarlamaz, gerçek bir indirim kampanyası başlatırlar.

İçinde bulunduğumuz  mübarek üç ayları nasıl değerlendirmeliyiz.

1. Öncelikle böyle zamanlarda kulluğumuzu gözden geçirerek, eksik ve hatalarımızı ele almalı ve bunları düzeltebilmenin yollarını aramalıyız. Yani hesaba çekilmeden önce burada kendimizi hesaba çekmeliyiz ki, ahiretteki hesabımız kolay olsun.

2. Üç ayları günahlarımızın affı için bir fırsat bilmeli ve bol bol tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Özellikle müslümanların içinde bulunduğu sıkıntıları düşünerek dua edip Allah’a yalvarmalıyız.

3. Eğer kazâ namazlarımız varsa bunları kılma yoluna gitmeli, kazâ namazımız yoksa bile, çokça nâfile namaz kılmaya çalışmalı ve özellikle geceleri iyi değerlendirmeliyiz.

4. İmkânımız nisbetinde çokça Kur’an okumalıyız.

5. Akrabalarla, komşularla ve dostlarımızla olan yakınlığımızı bir kat daha artırmalı ve yapacağımız ziyaretlerle onların gönlünü almalıyız.

6. Etrafımızdaki fakir fukaraya yardım etmeli, imkânımız ölçüsünde sadaka vermeli, fakir öğrencilerin okuması için onların elinden tutmalıyız. Çünkü bu zaman dilimlerinde vereceğimiz sadakalar veya zekâtlar bize kat kat sevap getirecektir.

7.İşlediğimiz günahlar için bu bereketli günlerin yüzü suyu hürmetine samimi ve gönülden tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız.

8.Bu günlerde Peygamberimiz Muhammed (s.a.v.) diğer günlere nazaran daha çok oruç tuttuğu ve devamlı hayırlarda bulunmuş.Biz de tutabildiğimiz kadar,haftanın bir veya iki günü dahi olsa oruç tutmalı ve imkanlar nispetinde ihtiyaç sahibi başta yakınlarımız olmak üzere insanlara yardımda bulunmalıyız.

9.Üç aylar ve mübarek geceler, öncelikle Rabbimiz’e, ailemize, akrabalarımıza  karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hatalarımızdan ve günahlarımızdan tövbe etmemize vesile olmalıdır

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN