GAZETECİLİKTE OBJEKTİF OLABİLMEK

YÜKSEL ÇİFTÇİ


   Batman”da  gazetecilik belki de yapılması gereken en son meslektir. Objektif olmak belki, çok zordur ama objektif olunamaz diye bir kural yoktur.

 

      Türkiye”de nüfus oranına göre , en fazla gazete çıkaran illerin arasında ,  beklide üst sıralar da , kesinlikle Batman yer alıyordur.

Batman da gazete bir ihtiyaç değil. Gazetecilik yeni ve revaçta ve önü açık olan olan bir sektör de değil. Batman” ın gazeteye de gazeteciye de ihtiyacı yok aslında. Ama yıllardır medya sektörünün içinde olmamız hasebi  ve  işitsel yayıncılığın , görsel basınla daha bir anlam kazandığı kanısı ile 1995 li yıllarda yaptığımız gazeteciliğe dönüş yapmak zorunluluğu ile öyle bir karar aldık.

 Gazetecilikte objektif olabilmek mümkün mü acaba?

Objektif  ismi bir çok isim arasından öne çıkan bir isimdi. Objektif  ismi çokta sorumluluk adl eden bir isim. Objektif  ismine karar verdiğimizde,  eğer gerçekten objektif olabilecekseniz ve altını doldurabilecekseniz bu ismi kullanın dendi.

 Kaset, şantaj ve montajların havada uçuştuğu siyaset girdabında ve çıkarların ön planda olduğu bir ortamda objektif olabilmenin kolay olmadığını herkes bilir. Peki imkansız mı ? hayır. Yani imkansız olduğu da söylenemez.

Objektif olmak nedir

Objektif olmak olaylara tarafsız bakabilme yetisidir. Olaylara tek taraflı bakmamaktır. Taraf  tutmadan haklıyı, haksızı ayırt edebilmedir. Haklının yanında olup, haksıza da haksız olduğunu söyleyebilmektir. 

Tarafsızlıkla  objektifliği birbirinden  ayırt etmemiz gerekiyor, çünkü taraf olmak başka objektif olmak başkadır. Bu noktada önemli olan objektif olabilmektir. Bir olaya tek bir bakış açısıyla bakmak, tek bir taraftan yaklaşmak, hangi tarafta olursanız olun kabul edilir bir şey değildir.

 

Her insanın duyguları , fikirleri ve düşünceleri vardır. Benimsediğive sahiplediği  bir görüş vardır. Yazdıklarında ve konuşmalarında bunlar fark edilebilir ve bu da doğaldır. Ancak objektif olma yetisini yitirmemek kaydı ile,  olaylara  çok yönlü bakıp tarafını belirtmeden yaklaşabiliyorsa   işte  o zaman objektiftir.

Bir konuyu araştırırken ya da bir konu hakkında bilgi toplarken tarafsız ve objektif  hareket etmiyorsanız sağlıklı ve doğru bilgi sahibi olamazsınız. Doğru  bilgiye  ulaşılmadığında doğru sonuca varmakta imkansız olur.

 

Sosyal medyanın gün geçtikse güçlendiği ve teknolojini baş döndürücü bir şekilde ilerlediği bu çağda, doğru bilgiye ulaşmanın tek ve en geçerli yol ve yönteminin  Objektif  olmaktan geçtiğini hatırlatır, ve bu vesile ile  Objektif  gazetesinden   medya camiasına selamlar olsun.  

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN