SURİYELİ DRAMI

YÜKSEL ÇİFTÇİ


 

 

                 Batman Valisi sayın Yılmaz Arslan ile Batman da bulunan  Suriyeliler ile ilgili küçük bir sohbetimiz oldu.

 Suriye de yaşanan  savaştan dolayı birçok Suriyeli ülkelerinden göç etmek zorunda kaldılar. Değişik ülkere sığındılar.  Bunların büyük bir bölümü de Türkiye’ye sığındı.  Türkiye de değişik kentlere yerleştiler. Türkiye’ye sığınanlar arasında da Batman’a yerleşenler oldu.

Suriyelilerin şehirlere yerleşmesi ile sorunlar da başladı. Bu sorunlar arasında yerleşme,gıda ve sağlık öne çıkan  başlıklardan.

Batman’a yerleşen Suriyelilere başta Batman valiliği olmak üzere hayırsever vatandaşlar da yardımda bulunuyor.

Batman valisi Yılmaz Arslan’a “Batman’da bulunan tüm Suriyelilere  yardımlarınız ulaşıyor  mu ?’’ sorusuna ,

                        Vali Yılmaz Arslan : Batman da  birçok Suriyeli var. Bunların tümü valiliğimize  başvuruda bulunmamamışlar. Batman da yaşayan Suriyelilerin hepsi kayıt altında değil. Kayıtlı Suriyeliler olduğu gibi kayıtlı olmayan Suriyeliler de var.

Bizde  kayıtlı olan Suriyelilere  gerekli yardımlar yapılıyor. Sağlık ve gıda ihtiyaçları karşılanıyor.Biz de kayıtlı olupta ikametgahını değiştiren Suriyelilerede yardım ulaştıramıyoruz. Bizdeki kayıtlı adreslerinE yardım yolluyoruz, ama oradaki insanlar başka bir adrese gittiklerinden dolayı boş bir ev ile karşılaşıyor. İkametgahını değiştiren Suriyelilerin yeni adreslerini bizlere bildirmeleri gerekirken bildirmiyorlar. Yani bizde kayıtlı olmalarına rağmen yardım almamış oluyorlar. Düzenli yardım  alabilmeleri  için, ikametgah  değişikliklerini mutlak  surette  bizlere   bildirmeleri  gerekiyor, dedi.

Suriyelier  ilk  geldiğin de insanlarımız bunlara  yardım etmeye hatta  yardım kampanyaları  düzenlemeye  başladılar . Ta ki her köşe de dilenen bir Suriyeli ile karşılaşıncaya dek. 

Suriyeli   ya da  Suriyeli  görüntüsü altında   dilenen  insanlar, gerçek Suriyeli ve gerçek  ihtiyaç  sahiplerine  yapılacak  olan yardımların da önünü  kestiler.

Batman valisi Yılmaz Arslan’a  “ Suriyelilere düzenli yardım  yapılıyor ve ihtiyaçları karşılanıyor  diyorsunuz, öyle ise Suriyeliler neden dileniyor ?’’ diye sorduğumuz da.

                               Vali Yılmaz Arslan: Kayıt altında ki Suriyelilere düzenli yardım yapılıyor. Kayıt altında ve yeni adreslerini bize bildirmeyenlere maalesef  yardım etmemiz mümkün değil. Yardımımızın ulaştığı insanların dilenmemesi gerekir. Dilenenlere yardım edilmemesi gerektiğini daha önce de açıkladım.  Dilenen  Suriyelileri araştırırken, bu dilenenlerin bir kısmının Suriyeli olmadığını gördük. Yakın illerden gelip  türkçe konuşmayarak , kürtçe ve arapça konuşarak  Suriyeli görüntüsü  altında  dileniyorlar. Bunlar hem gerçek Suriyelilere yapılacak yardımı da engellemiş oluyorlar, hemde  Suriyeliler de bunlardan rahatsız. Bu nedenden Suryeli olarak dilenenlere itibar edilmemesini ve yardım edilmemesi açıklamasın da bulunmuştum, dedi.

                Görüştüğümüz Suriyeliler savaştan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını  gözyaşları için de anlatırlar. Bunların bir kısmının Suriye de varlıklı oldukları bu nedenden yardım talep etmekten bile utandıklarını söylüyorlar.

Bazı hayırseverler , bazı Suriyelilere yardım götürdüğümüz de, biz yardım aldık şu an ihtiyacımız yok, bu yardımları başka ihtiyaç sahibi Suriyelilere  verin  derler.

                    Bir avuç Suriyeli veya Suriyeli görüntüsü altında dilenen insanlara bakarak ve hatta kızarak, gerçek ihtiyaç sahiplerine yapılacak yardımları engellememeliyiz.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN