BURDA NELER OLUYOR?

DİLAN TUNÇ


                                                             BURDA NELER OLUYOR?

 

Ben Kimim?

Adım Dilan TUNÇ, 1995 Batman doğumluyum. Artvin Çoruh Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden ‘Diyetisyen’ unvanı ile mezun oldum.

Diyetisyen Kimdir?

Bir yükseköğretim kurumunun Beslenme ve Diyetetik bölümünde, 4 yıllık eğitim öğretim programını tamamlayarak lisans derecesi almış kişidir. Görevi, hastaların beslenmelerini düzenlemek, toplu beslenmelerde menü plan ve programlarını oluşturmaktır.

Günümüzde birçok kişi, aldığı birkaç beslenme kursu veya okumuş olduğu birkaç diyet kitabı sonrası beslenme danışmanlığı yaptığını iddia ederek, kendi kendine diyetisyen unvanı verebilmektedir. Hatta ve hatta edindikleri kısıtlı bilgi ile ticari amaçlarla bir diyet merkezi açıp kilo verebilmek adına her türlü yönteme açık psikolojide insanları suistimal edebilmektedirler.

Siz siz olun diyetisyeninizden emin olun!

Beslenme, Sağlığın Temelidir

Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı; insanın ‘fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması’ şeklinde tanımlar. Yani hastalık ve yaralanma gibi durumların bulunmaması insanın sağlıklı olduğunu göstermez.

Tam iyilik halinde bulunma ise büyük ölçüde koruyucu sağlık önlemlerinin alınmasına bağlıdır. Bunların başında var olan besinleri en iyi şekilde, amaca uygun kullanmaya yönelik beslenme eğitimi gelir.

Beslenme hiçbir zaman sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Besinlerimiz çok çeşitlidir ve her çeşit besinde değişik oranda besin öğesi bulunur.

Bugüne kadar beslenme üzerine yapılan araştırmalar göstermiştir ki insanın büyüme, gelişme ve sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için 50’den fazla besin öğesine ihtiyaç vardır. İnsanların gereksinimi olan bu besin öğeleri protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ve su başlıkları altında toplanabilir. Bu besin öğelerinin yetersiz alınmasına ‘Beslenme Yetersizliği’ diyoruz.

İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar yetersiz beslenen toplumlarda çocuk ölüm hızının yeterli beslenen toplumlardan 10 kat fazla olduğunu göstermektedir. Yine yetersiz beslenen toplumlardaki çocukların yeterli beslenenlere göre büyüme hızları daha yavaştır. Sanılmasın ki yetersiz beslenme yalnızca fiziksel büyümeyi etkiler, zeka gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir.

Toplumun yetişkin kısmında ölüm nedenlerinin başında geçen kalp-damar, kanser, sindirim sistemi hastalıkları ve şeker hastalığı oluşumunda ve ağır seyretmesinde önemli etmenlerden biri hatalı ve dengesiz beslenmedir.

Özetle; Hz. Mevlana’nın oğlu Mevlevilik’in kurucusu Bahaeddin Sultan Veled der ki: ‘Yediğiniz her lokma bir tohum gibidir. Onu yiyerek vücudunuzun toprağına ekmiş olursunuz. Öyleyse bu tohumun size ne getireceğini, meyvesinin ne olacağını düşünün.’

Şşş… Aramızda kalsın, bir sonraki yazıda ‘KİM ŞİŞMAN’ onu söyleyeceğim.

Kendinize iyi davranın, sağlıkla kalın.

DYT. DİLAN TUNÇ

 

YORUMLAR
  • Aleyna Yalçın   04-12-2017 17:57

    Yazınızı beğeni ile okudum. Bilgilendirici bir yazı. Sizi tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Yazılarınızı okumaya devam edeceğiz.

Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN